YLE Teema

 

Teemalauantai

11.2. Teemalauantai: Sarjakuva & animaatio

Julkaistu keskiviikkona 23.06.2010 0 kommenttia 234 suositusta

lauantai 11.2. klo 21.00-23.35

Teemalauantai on omistettu piirretylle taiteelle, joka ei kaihda vakavia aiheita. Lasten ja supersankarien välineenä pidetystä sarjakuvasta on kehittynyt paitsi oma taidemuotonsa myös erinomainen väline monimutkaisten ja vakavien aiheiden kuten sotien, vallankumousten ja sorron käsittelyyn. Mark Danielsin dokumentti Sarjakuva sodassa kertoo tästä kehityksestä.

Haastateltavina ovat muun muassa sarjakuvakirjailijoiden terävimpään kärkeen kuuluvat Art Spiegelman, Joe Sacco, Keiji Nakazawa ja Marjane Satrapi.

Spiegelman on tehnyt maailmankuulun kaksiosaisen Maus-sarjakuvaromaanin, joka kertoo hänen keskitysleiriltä selviytyneiden vanhempiensa tarinan. Sacco on sotareportteri ja sarjakuvajournalisti, joka on tehnyt useita sarjakuvakirjoja Palestiinasta ja Bosniasta. Nakazawa on piirtänyt sarjakuvaa atomipommin aiheuttamista tuhoista Hiroshimassa.

Illan elokuva, Marjane Satrapin Persepolis (12) kertoo nuoren tytön teini- ja kapinavuosista Iranin islamilaisen vallankumouksen kurimuksessa. Se oli ensin aikuisten sarjakuvakirjojen parhaimmistoa, sitten Satrapi itse teki siitä erinomaisen animaatioelokuvan. Ranskassa vuonna 2007 valmistuneen elokuvan kolmen eri teheranilaissukupolven naisten ääninä ovat näyttelijät Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve ja Danielle Darrieux.

Lisätietoa ohjelmasta

Sarjakuva sodassa (Comic Books Go to War, Italia 2009). Dokumentti, ohjaus Mark Daniels.

Persepolis (Ranska 2007). Animaatioelokuva, ohjaus ja käsikirjoitus Marjane Satrapi. (12)

Suosittele234 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Yacoubian - Talo Kairossa (16)

Alaa al-Aswanin romaaniin perustuva egyptiläinen elokuva kertoo rinnakkain useita tarinoita, joita yhdistää Kairossa sijaitseva suuri ja aikoinaan loistokas eliittiasukkaiden kerrostalo. Marwan Hamidin ohjaama elokuva valmistui vuonna 2006.

Sota olohuoneessamme (16)

Dokumentti kertoo Yhdysvaltain asevoimien yrityksistä hallita maan käymistä sodista tiedotusvälineissä välitettyä kuvaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook