YLE Teema

 

12 näkökulmaa (S)

Julkaistu sunnuntaina 07.07.2013 1 kommenttia 64 suositusta

tiistai 10.9. klo 20.50

Jumalan teatteri oli neljän teatterikorkeakoulun opiskelijan muodostama näyttelijäryhmä, joka toteutti yhden mieleenpainuvimmista esityksistä kautta koko Suomen teatterihistorian. Ryhmään kuluivat Esa Kirkkopelto, Jari Halonen, Jorma Tommila ja Jari Hietanen.

Jumalan teatterilla oli esitys Oulun teatteripäivillä 17. Tammikuuta vuonna 1987. Ryhmä oli ilmoittanut muutamaa päivää aikaisemmin sanomalehti Kalevassa toteuttavansa manifestin teatterin nykytilasta. Katsojat eivät tienneet, mitä odottaa. Kun esitys alkoi, näyttelijät riisuivat itsensä alasti, tyhjensivät jauhesammuttimia yleisön joukkoon, räjäyttivät paukkupommeja, heittivät ulostetta katsojien päälle ja ruoskivat säälimättä katsomosta pakenevia ihmisiä. Esitys kesti vain muutaman minuutin, jonka jälkeen näyttelijät pakenivat kaupungille. Heidät pidätettiin myöhemmin. Näyttelijöitä vastaan nostettiin useita syytteitä muun muassa varkaudesta, petoksesta ja jatketusta pahoinpitelystä. Heidät tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Ryhmään kuuluvat näyttelijäopiskelijat erotettiin teatterikorkeakoulusta vuodeksi.

Oulun teatteripäivillä toteutettu avantgardistinen esitys kuohutti teatterikorkeakoulun hallintoa, valtakunnallista kulttuuripolitiikkaa ja julkisuuden foorumeita. Tapauksesta syytettiin teatterikorkeakoulun entistä rehtoria ja silloista ohjaustyön professoria, Jouko Turkkaa, jonka valtavirrasta poikkeavia opetusmetodeja oli kritisoitu jo aiemmin. Turkka kielsi tienneensä esityksestä ennakkoon, mutta antoi täyden tukensa oppilailleen. Lopulta teatterikorkeakoulun rehtori, Outi Nyytäjä, ja kolme muuta opettajaa erosivat viroistaan.

Jarmo Lampela on ohjannut dokumentin 12 näkökulmaa (2011) Jumalan teatterin Pohjoisilla teatteripäivillä aiheuttamasta kaaoksesta. Mitä tapahtui ja miksi tapaukseen reagoitiin niin kuin reagoitiin?

Maiju Ranta

Lisää Elävässä arkistossa:

Paska juttu – Jumalan teatteri Oulussa

Lisätietoa ohjelmasta

(Suomi 2011) O: Jarmo Lampela

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Neljäs tie

Neljäs tie on komedia suomalaisesta demokratiasta. Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen Kansallisteatteriin kirjoittamassa näytelmässä käydään läpi Suomen talouspoliittista historiaa kansalaissodasta nykypäivään. Teemalla nähtävän tv-version on ohjannut Atro Lahtela.

Elävä arkisto teatterissa: Kirkkopellon Kostamus-sinfonia

Helsingin Ylioppilasteatterin näytelmä Kostamuksen rakentajista on spektaakkeli kansasta työttömyyden ja työllisyysprojektin armoilla.

Kommentit

Jumala

"12 näkökulmaa" pian takaisin Teemalle. Loistava dokkari, joka poistui aivan liian nopeasti Areenasta.

Kiitos

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook