YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto teatterissa: Kirkkopellon Kostamus-sinfonia

Julkaistu torstaina 29.08.2013 0 kommenttia 73 suositusta

Helsingin Ylioppilasteatterin näytelmä Kostamuksen rakentajista on spektaakkeli kansasta työttömyyden ja työllisyysprojektin armoilla.

tiistai 1.10. klo 22.00

Pienestä neuvostoliittolaisesta Kostamuksen karjalaiskylästä löydettiin suuri rautamalmiesiintymä toisen maailmansodan jälkeen. Presidentti Urho Kekkosen ja suomalaisen yritysmaailman suurprojektina paikalle rakennettiin kokonainen kaivoskaupunki suomalaisvoimin vuosina 1977-1985: ensisijaisesti haluttiin auttaa Kainuun suurtyöttömyyttä, mutta eivät rakennusyhtiötkään jääneet näppejään nuolemaan. Suomen rajan pinnassa Venäjän puolella sijaitsevassa kaivoskaupungissa on tätä nykyä yli 30 000 asukasta, ja kaivostoiminta on yhä suoraan tai välillisesti suurimpia työllistäjiä.

Kostamuksen rakentamisessa työskenteli tuhansia suomalaisia siirtotyöläisiä. Ohjaaja Esa Kirkkopelto tarttui Kostamuksen tarinaan valmistellessaan Helsingin Ylioppilasteatterin 70-vuotisjuhlanäytöstä 1990-luvun puolivälissä, 10 vuotta Kostamuksen rakennusurakan jälkeen. 40-henkisen työryhmänsä kanssa Kirkkopelto alkoi koostaa sirpaleisista tarinoista, tapahtumista ja tunnelmista esitystä, josta paisui yli nelituntinen teatteri-ilta.

Ohjaaja-dramaturgi Kirkkopelto opiskeli Helsingin yliopistossa filosofiaa ja Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa vuodesta 1984 alkaen. Hän kuului vuonna 1987 kohua herättäneeseen Jumalan teatteriin. 1990-luvun aikana Kirkkopelto teki suuria ohjaustöitä Suomessa, mutta valmisteli samalla Ranskan Strasbourgissa väitöskirjaansa, ja väitteli siellä tohtoriksi vuonna 2003.

Kirkkopellon Ylioppilasteatterille kirjoittamat ja ohjaamat suurtyöt Mahnovitsina (1992) ja Kostamus-sinfonia (1996) näyttivät suuntaa 2000-luvun moniääniselle spektaakkelimaiselle teatterille. Myöhemmin hän on ohjaustöiden ohessa toiminut myös opettajana Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen laitoksella sekä tutkimusprofessorina Teatterikorkeakoulussa.

Yleisradion taltioinnin televisioversion suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa Marjaana Mykkänen ja leikkauksesta Ville Venell. Esityksen neljä ja puoli tuntia on tiivistetty puoleentoista tuntiin ja rikastettu televisioarkiston Kostamus-materiaalilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Kostamus-sinfonia (1996) Helsingin Ylioppilasteatteri. Ohjaus Esa Kirkkopelto. Televisiototeutus Marjaana Mykkänen.

Suosittele73 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Teatteri syksyllä 2013

Syksyllä 2013 Teema vie katsojat teatteriin.

12 näkökulmaa (S)

Jumalan teatterilla oli esitys Oulun teatteripäivillä 17.1.1987. Ryhmä oli ilmoittanut toteuttavansa manifestin teatterin nykytilasta. Katsojat eivät tienneet, mitä odottaa. Jarmo Lampela on ohjannut dokumentin esityksen aiheuttamasta kaaoksesta. Mitä tapahtui, ja miksi tapaukseen reagoitiin niin kuin reagoitiin?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook