YLE Teema

 

Teemalauantai

12.1. Teemalauantai: Peli-ilta

Julkaistu torstaina 20.12.2012 0 kommenttia 101 suositusta

lauantai 12.1. klo 21.00-23.17

Teeman peli-illassa esitetään videopelitarinoiden ehdoton ykkönen, dokumenttielokuva King of Kong sekä taltiointi maailmalla suuren suosion saavuttaneista Video Games Live -konserteista, joissa maailman suosituimpien videopelien musiikkia esitetään elävänä suuren orkesterin voimin.

Seth Gordonin ohjaama, videopeli Donkey Kongin ennätyskisasta kertova King of Kong on hykerryttävä 2000-luvun versio Daavidin ja Goljatin tarinasta. Se kertoo kahdesta täysin erilaisesta pelinörtistä ja heitä yhdistävästä digitaalisesta apinasta. Kun he pelaavat kolikkopeliä, kyse ei ole vain pelistä vaan koko elämästä.

1980-luvun alussa Billy Mitchell tekee Donkey Kong -kolikkopelissä uuden maailmanennätyksen ja saa himoitun ”Gamer of the Century” -tittelin. Seuraavat 20 vuotta Mitchell on nörttien palvoma sankari ja pelin kuningas. Vuonna 2003 tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta: työtön opettaja Steve Wiebe rikkoo Mitchellin ennätyksen. Eikä siinä kaikki: Wiebe ylittää mahdottomana pidetyn miljoonan pisteen haamurajan.

Mitchell, josta on tullut menestynyt kastikekauppias, ei pysty nielemään tappiota. Myöskään Mitchellin vannoutuneet fanit eivät usko luuseriksi leimatun Wieben autotallissaan tekemään ennätykseen. Ainoa tapa ratkaista taistelu Kongin kuninkaan tittelistä on järjestää pelaajien kaksintaistelu.

King of Kong kertoo pelihulluudesta, mutta se laajenee kuin itsestään myös amerikkalaisuuden kuvaukseksi. Onpa Rolling Stone -lehden kriitikko innostunut kutsumaan sitä paitsi hykerryttävän hauskaksi elokuvaksi myös kuvaukseksi länsimaisen sivilisaation rappiosta! Joka tapauksessa Donkey Kongin mestaruustaistelussa punnitaan pelitaitojen lisäksi myös pelaajien ja heidän faniensa moraali ja ihmisarvo. Mitä on todellinen mestaruus?

Dokumentin jälkeen nähdään konsertti, jossa maailman suosituimpien videopelien musiikkia esitetään livenä konserttilavalla. Video Games Livessa mukana ovat muun muassa Super Mario Bros, The Legend of Zelda, Sonic the Hedgehog, World of Warcraft, StarCraft II, Halo, Chrono Cross, Castlevania, God of War, Civilization IV, Classic Arcade Medley ja Guitar Hero. Suuren sinfoniaorkesterin soittaman musiikin lisäksi konserteissa päästään nauttimaan klassikkopelien maisemista.

King of Kong uusitaan keskiviikkona 16.1. kello 23.30.

Lisätietoa ohjelmasta

King of Kong (The King of Kong: A Fistful of Quarters), USA 2007. Dokumenttielokuva, ohjaus Seth Gordon.

Video Games Live, 2011. Konserttitaltio, tuottaja Tommy Tallarico.

Suosittele101 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Moebius – fantastinen elämä

Dokumenttielokuva ranskalaisesta taiteilijasta ja sarjakuvantekijästä Jean Giraud’sta, joka tunnetaan nimellä Moebius. Outojen, mahdollisten maailmojen luoja puhuu dokumentissa työstään ja elämästään.

Kosketuksessa 22-Pistepirkko

Kosketuksessa-konserttisarjassa esiintyy legendaarinen 22-Pistepirkko. Garagerockia, psykedeliaa ja ties mitä omaperäisen luovasti yhdistelevä yhtye perustettiin Utajärvellä vuonna 1980.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook