YLE Teema

 

Teemalauantai

12.10. Teemalauantai: Naisten kuvia

Julkaistu torstaina 08.08.2013 0 kommenttia 62 suositusta

lauantai 12.10. klo 21.00-23.30

Romanttiset komediat ovat naisten laji, suotta väheksytty. Miten syntyy lajin mestariteos? Teemalauantai on omistettu tyylilajin suurimpiin vaikuttajiin kuuluneelle, viime vuonna kuolleelle käsikirjoittaja ja ohjaaja Nora Ephronille (1941-2012).

Toimittajana menestyneen Nora Ephronin molemmat vanhemmat olivat Hollywood-käsikirjoittajia. Ephron osallistui Presidentin miehet -elokuvan kirjoitustyöhön, ja hänen silloinen aviomiehensä Carl Bernstein oli toinen elokuvan tosielämän sankaritoimittajista. 1980-luvulla Ephron teki yhteistyötä Mike Nicholsin ja Meryl Streepin kanssa. Ensimmäinen Ephronin käsikirjoittama teatterielokuva oli Silkwood (1983), tosipohjainen trilleri ydinlaitoksen turvallisuuspuutteita tutkineesta naisesta. Sydän karrella (1986) oli omaelämäkerrallinen draama vaikeasta avioliitosta, pääosissa Jack Nicholson ja Meryl Streep.

Ephronin kuuluisimpia töitä ovat kuitenkin romanttiset komediat Kun Harry tapasi Sallyn sekä myöhemmät Uneton Seattlessa ja Sinulle on postia, jotka Ephron myös ohjasi. Ephronin viimeiseksi työksi jäi vuonna 2009 valmistunut Julie & Julia, jossa Meryl Streep esitti keittiömestari Julia Childia.

Teemaillan elokuva Kun Harry tapasi Sallyn on nykyaikaisen rom comin ohittamaton perusteos. Nora Ephronin kirjoittama ja Rob Reinerin vuonna 1989 ohjaama hyväntuulinen ja silti todentuntuinen komedia päivitti koko genren ja suorastaan loi kaavan, jota varsin uskollisesti noudatellaan vielä melkein neljännesvuosisata myöhemmin. Voivatko mies ja nainen olla ystäviä? Voivatko ystävykset mennä yhdessä sänkyyn? Huomaako mies jos nainen teeskentelee orgasmia? Pääosissa ovat Meg Ryan ja Billy Crystal. Ephron sai elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Bafta-palkinnon ja oli Oscar-ehdokkaana.

Sen jälkeen nähdään dokumentti Chick Flicks - elokuvia naisille. Naisille tehtyjen Hollywood-elokuvien historiikki seuraa genren kehittymistä ja naisroolien muuttumista nyyhkyleffoista romanttisiin komedioihin, Audrey Hepburnistä Sinkkuelämään. Haastateltavina ovat Nora Ephronin lisäksi mm. Thelma & Louise -elokuvan käsikirjoittaja Callie Khouri ja elokuvakriitikko Molly Haskell.

Onko "chick flick", mimmileffa, genre? Mitä muuta siihen tarvitaan kuin sympaattinen sankaritar ja epätäydellinen sankari sekä lopuksi maagiset sanat ”I love you”? Entä ovatko naisille tehdyt filmit jotenkin huonompia elokuvia, joista nauttimisesta pitää tuntea syyllisyyttä? Dokumentin kaari kulkee 1930-luvun suurista melodraamoista ja film noirista naisten syrjäyttämiseen valkokankailla sekä lopulta moderneihin romanttisiin komedioihin.

Chick Flicks - elokuvia naisille sai ensi-iltansa Teemalla tammikuussa 2011 Audrey Hepburn -teemaillassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Kun Harry tapasi Sallyn (When Harry Met Sally), USA 1989. O: Rob Reiner. N: Meg Ryan, Billy Crystal

Chick Flicks - elokuvia naisille (From the Weepies to the Chick Flicks / Hollywood et les films de femmes), USA/Ranska 2009. Dokumentti, ohjaus Clara & Julia Kuperberg.

Suosittele62 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

19.10. Teemalauantai: Pelifriikit, nörtit ja giikit

Teemailta on omistettu pelifriikeille ja giikeille – nörttikulttuurille, jota ennen pilkattiin ja joka nyt leviää kaikkialle tsunamin lailla. Peli-illassa nähdään kolme dokumenttia: Nörttiplaneetta, World of Warcraft: Race to World First ja King of Kong.

26.10. Teemalauantai: Elvis 1956

Elvis Presleyn hurjan nousukiidon vuonna 1956 syntyivät sekä debyyttialbumi että ensimmäinen elokuvarooli lännenelokuvassa Love Me Tender. Teemailta on omistettu näille populaarikulttuurin historian merkkipaaluille.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook