YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teemalauantai

1.3. Teemalauantai: Oscar-voittajia

Julkaistu maanantaina 03.02.2014 0 kommenttia 45 suositusta

lauantai 1.3. klo 21.00-1.00

Oscar-gaalaan valmistaudutaan kahden upean, tähteyttä käsittelevän Oscar-elokuvan seurassa. Illan avaa vuoden 2012 viisinkertainen Oscar-voittaja The Artist. Sen jälkeen nähdään peräti 14 Oscar-ehdokkuutta ja kuusi voittoa kerännyt Hollywood-klassikko Kaikki Eevasta vuodelta 1950. Oscar-aattoillan ainoa oikea päätös on tietysti Suomen Oscar-ehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Yhdentoista Oscarin illan avaa ranskalaisen Michel Hazanaviciusin ohjaama ja käsikirjoittama The Artist. Se keräsi vuoden 2012 Oscar-gaalassa peräti viisi Oscar-palkintoa, muun muassa kolme tärkeintä – paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa – mikä on melkoinen saavutus ranskalaiselta mustavalkoiselta mykkäelokuvalta. Kahden elokuvatähden myötä- ja vastamäistä 1920-30-lukujen vaihteen Hollywoodissa kertova romanttinen komedia saa nyt tv-ensi-iltansa. Pääosia näyttelevät Jean Dujardin, Bérénice Bejo ja Uggie-koira.

Oscar-illan toinen elokuva on Joseph L. Mankiewiczin ohjaama ja kirjoittama hienostuneen ironinen mestariteos Kaikki Eevasta. Tähdistä, ihailijoista, pyrkyryydestä ja menestyksestä kertova elokuva voitti vuonna 1951 kuusi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja miessivuosan palkinnot. Ehdokkuuksia se keräsi peräti 14 – tätä ennätystä on sittemmin sivunnut ainoastaan Titanic. Pääosia esittävät Bette Davis ja Anne Baxter, muissa tärkeissä rooleissa nähdään George Sanders, Celeste Holm ja Thelma Ritter. Nuori Marilyn Monroekin on mukana aloittelevan tähtösen roolissa.

Kaikki Eevasta kuvaa purevan tyylikkäästi teatterin maailmaa. Elokuvan henkilöt ovat moniulotteisia hahmoja, ja heidän kauttaan Mankiewicz tarkastelee älykkäästi teemojaan unelmista, tähdistä, ihailijoista ja menestyksestä. Poikkeuksellisen taitavaa on myös kertojan ja takautumien käyttö.

Margo Channing (Bette Davis) on juhlittu mutta ikääntyvä näyttelijä, joka on hallinnut Broadwaytä vuosien ajan. Elokuvan alussa näytetään, miten nuori Eve Harrington (Anne Baxter) vie arvostetun näyttelijäpalkinnon Channingin nenän edestä. Pitkänä takautumana kerrotaan, kuinka Eve innokkaana Margo Channingin ihailijana luikertelee tämän suosioon ja lähipiiriin.

Bette Davis on elokuvan loistava dynamo, mutta myös George Sanders, Anne Baxter, Celeste Holm ja Thelma Ritter tekevät erinomaiset roolisuoritukset. He kaikki olivat myös Oscar-ehdokkaina, mutta vain Sanders sai palkinnon. Tässä todellisuus tuntui peilaavan elokuvaa: Bette Davisin ja Auringonlaskun kadun Gloria Swansonin nenän edestä Oscarin sai yllätysnimi Judy Holliday, nuori nouseva komedienne elokuvassa Eilen syntynyt. Tulevaisuuden suuri tähti odotti vuoroaan myös Kaikki Eevasta -elokuvan kulisseissa: uraansa aloitellut Marilyn Monroe näyttelee pientä sivuosaa.

Illan päättää Selma Vilhusen ohjaama, Kirsikka Saaren käsikirjoittama komedia Pitääkö mun kaikki hoitaa?. Oscar-ehdokkaaksi valittu lyhytelokuva kertoo lapsiperheen kiireisestä aamusta ja äidistä, joka luulee. että asiat hoituvat parhaiten, kun hän hoitaa ne kaikki itse. Elokuvan tv-ensi-ilta oli Teeman lyhytelokuvan yössä 21.12.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

The Artist, Ranska 2011. O: Michel Hazanavicius. N: Jean Dujardin, Bérénice Bejo.

Kaikki Eevasta (All About Eve), USA 1950. O: Joseph L. Mankiewicz. N: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm, Thelma Ritter, Marilyn Monroe.

Pitääkö mun kaikki hoitaa?, Suomi 2013. O: Selma Vilhunen. N: Joanna Haartti, Santtu Karvonen.

Suosittele45 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Oscar-gaala 2014

Teema näyttää Oscar-gaalan 2014 suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta. Palkintojenjakoa kommentoivat Tuomas Karemo, J.P. Pulkkinen ja Anna Möttölä.

Tähti on syntynyt (7)

Kaikkien aikojen ensimmäisen parhaan näyttelijättären Oscar-palkinnon voittanut Janet Gaynor esittää menestyvää elokuvatähteä William Wellmanin ohjaamassa draamassa vuodelta 1937. Miespääosissa ovat Fredric March ja Adolphe Menjou.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook