YLE Teema

 

Teemalauantai

13.4. Teemalauantai: Kylä New Yorkissa

Julkaistu tiistaina 12.03.2013 1 kommenttia 61 suositusta

lauantai 13.4. klo 21.00-00.13

Lauantai-iltaa vietetään New Yorkin Greenwich Villagessa. Paul Mazurskyn hurmaava elokuva Nuoruuteni Greenwich Village kertoo 1950-luvun boheemista taiteilijaelämästä. Illan dokumentissa perehdytään Villagen 1960-luvun legendaarisiin musiikintekijöihin, jotka antoivat äänen kokonaiselle muutosta vaatineelle sukupolvelle.

Nuoruuteni Greenwich Village kertoo vuodesta 1953 ja juutalaisesta nuoresta miehestä Larry Lapinskystä, joka muuttaa Brooklynista hysteerisen ja syyllistävän äidin komennosta Greenwich Villageen, päämäärinään rakkaus, vapaus, maine ja kunnia. Larry haluaa näyttelijäksi, esikuvanaan Marlon Brando. Larryn boheemissa ystäväpiirissä väitellään Rosenbergien kuolemantuomiosta, haaveillaan, rakastellaan ja pelätään sekä raskaaksi tulemista että sitä, että äiti saa tietää.

1950-luvun New Yorkissa soivat niin Dave Brubeckin iki-ihanat jazzkappaleet kuin Jussi Björlingin jäljittelemättömästi tulkitsemat ooppera-aariat. Näiden musiikkien ja kahden kaupunginosan välille jännittyy myös sukupolvien välinen ristiriita, jota elokuva kirpeän nostalgisesti kuvaa.

Komedian tunnelmat vaihtuvat nopeasti mutta taitavasti lempeästä huumorista kipeään tragediaan. Larryn ja hänen ystäviensä tavoittelema boheemi elämäntapa on yhtä lailla ihmisyyden perustunteiden kahleissa kuin sovinnaisemmat valinnat. Taiteilijaelämän kuvausta rikastavat viitteet ajan yhteiskunnallisiin ilmiöihin kuten mccarthysmiin.

Paul Mazurskyn ohjaaman ja käsikirjoittaman, vuonna 1976 valmistuneen elokuvan pääosissa ovat Lenny Baker, Shelley Winters ja Ellen Greene. Komeimman roolityön tekee Larryn äitiä esittävä Shelley Winters, mutta Mazursky on valinnut kaikki näyttelijänsä huolella. Mukana on Christopher Walkenin ja Jeff Goldblumin kaltaisia tulevia suuruuksia - jopa Bill Murray vilahtaa eräässä kohtauksessa.

Nuoruuteni Greenwich Village on suuressa määrin omaelämäkerrallinen elokuva: nuori, omaa näyttelijäuraansa aloitellut Paul Mazursky nähdään heti seuraavana päivänä eli 14.4. Teeman Kino Klassikossa yhtenä jengiläisenä elokuvassa Älä käännä heille selkääsi. Tällaista roolia myös Larry Lapinsky tavoittelee.

Teemaillan päättää pitkä dokumenttielokuva Greenwich Village ja muutoksen musiikki (Greenwich Village: Music that Defined a Generation). Se kertoo Villagessa vuosina 1961-1973 kukoistaneesta musiikkiskenestä, jonka tekijät antoivat äänen kokonaiselle sukupolvelle. New Yorkin taiteilijakaupunginosassa vastustettiin Vietnamin sotaa, vaadittiin kansalaisoikeuksia ja laulettiin muutoksen puolesta. 1960-luvun alun Villagen suurin tähti oli Bob Dylan.

Dokumentissa Villagen, beatnikkien ja folkin kulta-aikaa muistelevat muun muassa Judy Collins, Tom Paxton, Pete Seeger, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Richie Havens, John Sebastian, Buffy St. Marie ja Carly Simon. Haastattelujen lisäksi mukana on harvinaista arkistomateriaalia ja musiikkiesityksiä. Materiaalin sitovat yhteen Bob Dylanin entisen tyttöystävän, taiteilija Suze Rotolon muistelmat, joille äänen on antanut näyttelijä Susan Sarandon.

 

Katso myös dokumentti Joan Baez, ääni joka kantaa Teemalla sunnuntaina 14.4. kello 21.

Lisätietoa ohjelmasta

Nuoruuteni Greenwich Village (Next Stop Greenwich Village), USA 1976. Ohjaus Paul Mazursky. Pääosissa Lenny Baker, Shelley Winters, Ellen Greene, Lois Smith, Christopher Walken, Dori Brenner, Antonio Fargas, Lou Jacobi, Jeff Goldblum. (12)

Greenwich Village ja muutoksen musiikki (Greenwich Village: Music That Defined a Generation), USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Laura Archibald.

Suosittele61 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

20.4. Teemalauantai: Ukulele!

Ukulele on pieni soitin, joka tekee suurta comebackia maailmalla. Ukulele-illassa nähdään soittimen jännittävää historiaa ja uutta tulemista käsittelevä dokumentti, tapaillaan Ohukaisen ja Paksukaisen kanssa Honolulu Babya ja hullaannutaan huikean The Ukulele Orchestra of Great Britainin konsertissa. Anarkiaa ukulelessa!

Joan Baez, ääni joka kantaa

Dokumentti legendaarisen folklaulajan ja ihmisoikeusaktivistin pitkästä urasta. Baezin lisäksi haastateltavina mm. David Crosby, Bob Dylan, Jesse Jackson ja Roger McGuinn.

Kommentit

70-luku

Upea filmi ja näyttelijät, aivan ajaton eli tätä katselee varmasti vielä vuosien jälkeenkin tulevaisuudessa. On jäänyt jotenkin nuoruudessa katsomatta eli nyt oli ihana nähdä elokuva.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook