YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

20.4. Teemalauantai: Ukulele!

Julkaistu keskiviikkona 13.03.2013 4 kommenttia 109 suositusta

Ukulelekuume leviää maailmalla!

lauantai 20.4. klo 21.00-00.03

Ukulele on pieni soitin, joka tekee suurta comebackia maailmalla. Ukulele-illassa nähdään soittimen jännittävää historiaa ja uutta tulemista käsittelevä dokumentti, tapaillaan Ohukaisen ja Paksukaisen kanssa Honolulu Babya ja hullaannutaan lopuksi huikean The Ukulele Orchestra of Great Britainin konsertissa. Anarkiaa ukulelessa!

Ukulelle omistettu ilta ottaa vauhtia Stan Laurelin ja Oliver Hardyn mainiosta komediasta Sons of the Desert eli Kesäleskiä Havaijilla. Elokuvassa ei kyllä edes käydä Havaijilla, jos rehellisiä ollaan. Elokuva onkin kulkenut Suomessa myös nimellä Päivänpaisteisia pässinpäitä. Ukulelea siinä kuitenkin soitetaan.

William A. Seiterin ohjaama ja Hal Roachin tuottama elokuva valmistui vuonna 1933, jolloin ukuleleinnostus Amerikassa oli vielä kuumelukemissa.

Illan dokumentti Mahtava ukulele (Mighty Uke, 2010) kertoo pienen suuren soittimen historiasta, suosion huipuista ja notkelmista sekä 2000-luvun uudesta tulemisesta. Ukulelesta on jälleen tulossa koko kansan soitin, jonka soittaminen on yhteinen, yhdistävä kokemus.

Dokumentissa seurataan kanadalaisen Langleyn koulun ukuleleorkesterin matkaa Havaijille. Soittimen alkuperää jäljitetään Madeiralle, josta se päätyi 1870-luvulla Havaijille ja sieltä Amerikkaan. Ukulelesta tuli muotisoitin, ja Ukulele Ike eli Cliff Edwards oli 1920-luvun kirkkaimpia tähtiä.

Villitystä seurasi kuitenkin unohdus. Ukulelesta tuli vitsi, ja se sai maineen sekopäiden soittimena. Marilynilla oli kyllä Piukoissa paikoissa ukulele, mutta elokuva kertoikin kieltolain ajoista. Ukulelen harvoja nimekkäitä kannattajia oli George Harrison, jolla oli tapana lahjoittaa ukuleleja muusikkoystävilleen periaatteella ”ukuleleja ei voi koskaan olla liikaa”.

Nyt ukulele on jälleen alkanut soida kaikkialla. Ukulelella soitetaan 2000-luvulla vaikkapa hip hopia. Pearl Jamin Eddie Vedder on levyttänyt albumillisen ukulelelauluja, ukulelevirtuoosi Jake Shimabukuro on Youtuben suuria tähtiä, ja The Ukulele Orchestra of Great Britain kerää täysiä saleja huikeilla rock-konserteillaan.

Tony Colemanin ja Margaret Meagherin sympaattinen dokumentti on aiemmin esitetty Suomessa vain Helsingin ukulelefestivaalilla.

Illan päätteeksi lähdetään The Ukulele Orchestra of Great Britainin huikeaan Anarchy in the Ukulele -konserttiin Lontoon Barbicaniin. Vuonna 1985 perustettu, ainoastaan eri kokoisia ukulelesoittimia käyttävä orkesteri esittää taiturillisia ja hauskoja versioita rock-klassikoista Sex Pistolsista Nirvanaan, Le Freakista Life on Marsiin. Musiikki on vitsikästä, mutta se ei missään tapauksessa ole pelkkä vitsi.

Kahdeksan ukulelensoittajan muodostaman orkesterin faneihin kuuluvat muun muassa David Bowie, Brian Eno ja Michael Palin. UOGB on konsertoinut myös Suomessa haltioituneelle yleisölle. Konserttitaltio on vuodelta 2005.

(Esittelyt kirjoitti Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Kesäleskiä Havaijilla (Sons of the Desert), USA 1933. Pääosissa Stan Laurel ja Oliver Hardy, ohjaus William A. Seiter.

Mahtava ukulele (Mighty Uke), USA 2010. Dokumentti, ohjaus Tony Coleman ja Margaret Meagher.

Anarchy in the Ukulele: konsertti (Anarchy in the Ukulele - Live at the Barbican), Britannia 2005. Konserttitaltio.

Suosittele109 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

8.3. Teemalauantai: Lemmy & Motörhead

Kolmas kerta toden sanoo? Motörheadin Suomen-keikka on valitettavasti jälleen peruuntunut. Lohdutukseksi faneille esitetään toiveuusintana teemailta, jossa nähdään pitkä dokumenttielokuva Lemmy sekä Rockin klassikkolevyt -jakso, joka käsittelee albumia Ace of Spades.

4.5. Teemalauantai: Vaarallista komediaa

Lauantai-ilta on omistettu amerikkalaiselle stand up -komedialle, vihaiselle huumorille ja yhteiskuntarauhaa häiritsevälle naurulle. Teemaillan tähti on amerikkalaisen sananvapauden ja hyvän maun rajoja koetellut koomikko Lenny Bruce.

Kommentit

Kiitokset

Jipii! Laurel ja Hardy, Sons of the Desert eli Päivänpaisteisia pässinpäitä on jo yksin hieno juttu, mutta tämä ukulele -teema on muutenkin aivan huippu.

Anonyymiav

aivan mahtavia valintoja teemakanavalla. jos ei olisi tätä nettikatselumahdollisuutta saattaisin sortua television hankintaan, näiden teema-kanava ohjelmien vuoksi. kiitos!

Uke 4ever

Sattumalta katsoin dokumentin ja konsertin kun ei tylsänä iltana tv:stä muutakaan tullut. Ja hyvä että katsoin, mahtavia ohjelma ja Aivan Mieletön Soitin, tahtoo kanssa oman! Uke sai uuden fanin! Mistähän sellaisen löytäisi nopeimmin, kuinkahan pahasti nuo nauravat soitinliikkeestä pihalle...

Atro Niiniluoto

Ohukainen ja Paksukainen ovat olleet naurattajia kautta aikojen, siksi oli pakko katsoa tuo vanha filmi. Ukulele-dokumenttia katsoessani muistelin koko ajan, että on sitä Suomessakin soitettu.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook