YLE Teema

 

Teemalauantai

16.2. Teemalauantai: Sidon sinut, ota minut

Julkaistu torstaina 24.01.2013 0 kommenttia 74 suositusta

lauantai 16.2. klo 21.00-24.10

Kaksi mestariohjaajaa, kaksi tarinaa hullusta rakkaudesta, pakkomielteisestä fanittamisesta, kidnappauksesta ja sitomisesta: Errol Morrisin dokumenttielokuva Tabloid - rakkaustarina ja Martin Scorsesen elokuva Koomikkojen kuningas. 

Televisioensi-iltansa saava Tabloid - rakkaustarina on tosikertomus entisestä kauneuskuningattaresta Joyce McKinneystä, joka yritti vierottaa suuren rakkautensa mormoniseurakunnasta mutta sai syytteen ihmisryöstöstä ja seksiin pakottamisesta. Rakastunut Joyce seurasi kihlattuaan Wyomingista Lontooseen, kidnappasi miehen, kahlitsi tämän sänkyyn ja käytti tätä kolme päivää seksuaalisesti hyväkseen. Näin ainakin lööpit kirkuivat.

Mitä huippuohjaaja Errol Morris (Sodan oppitunnit, The Thin Blue Line, Ajan lyhyt historia) paljastaa tästä 1970-luvun puolivälin suuresta seksiskandaalista? Elokuvassa kietoutuvat toisiinsa rakkaustarina, jännityskertomus, aikuisten satu, satiiri ja roskaelokuva - sekä vielä paljon muuta omituista. Dokumenttielokuva Tabloid - rakkaustarina todistaa ainakin, että totuus on tarua ihmeellisempää.

Illan päättävä Koomikkojen kuningas on ohjaaja Martin Scorsesen parhaita elokuvia, ja omalaatuisimpia. Se kertoo äitinsä kellarissa tähteydestä haaveilevasta Rupert Pupkinista (Robert De Niro), joka yrittää kaikin keinoin päästä palvomansa Jerry Langfordin (Jerry Lewis) tv-show'hun vitsejä kertomaan. Pupkin haluaa komediatähdeksi, mutta kun koomikkojen kuningas ei halua auttaa, hän päättää kidnapata idolinsa. Apuriksi rikokseen hän saa toisen Langford-fanin, pelottavan intensiivisen Mashan (Sandra Bernhard).

Vuonna 1983 ensi-iltansa saanut musta komedia näyttää julkisuuden, tähteyden ja fanituksen sairaalloiset ja surulliset puolet. Elämä on toisaalla. Myös Langford on kuin vanki omassa kodissaan jo ennen kuin hänet kidnapataan. Minkä arvoista on tähteys? Pupkin toteaa: "Better to be king for a night than schmuck for a lifetime."

Lisätietoa ohjelmasta

Tabloid - rakkaustarina (Tabloid), USA 2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Errol Morris.

Koomikkojen kuningas (The King of Comedy), USA 1983. O: Martin Scorsese. N: Robert De Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard, Diahnne Abbott.

Suosittele74 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

23.2. Teemalauantai: Tango-Suomi

Ilta on täynnä suomalaisen tangon taikaa. Matkaa tehdään Markku Pölösen nostalgisesta Onnen maasta Tuomari Nurmion stadilaisen tangon etsintään, 1960-luvun maaseudun tanssilavoilta 2000-luvun Helsinkiin.

Sixtynine 69 (16)

Jörn Donnerin elokuva keski-ikäisen pariskunnan repaleisesta liitosta ja syrjähypyistä. Pääosissa Ritva Vepsä, Sven-Bertil Taube, Jörn Donner ja Seija Tyni.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook