YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Nizzasta puheenollen ja Taris

Julkaistu tiistaina 25.05.2010 0 kommenttia 253 suositusta

Perjantai 16.7. klo 21.30, uusinta sunnuntaina 18.7. klo 13.50

Jean Vigo: Nizzasta puheenollen (A Propos de Nice), 1930 & Taris (Taris, roi de l'eau), 1931

 

”Jean Vigo (1905–1934) ehti ohjata vain neljä elokuvaa, joista Nolla käytöksessä ja L’Atalante ovat kuuluisimmat. Nyt nähtävät kaksi ovat harvinaisuuksia, uimari Tarisia kuvaava mainio vitsi ja mykkä esikoinen Nizzasta puheenollen.

Nizzasta puheenollen on erityinen yhdistelmä: esikoiselokuva ja klassikko samassa paketissa. Jutussa on lyyrisiä oivalluksia, runollista realismia ja surrealistisia välähdyksiä. Huumori, varsinkin mustimmassa muodossaan, täyttää teoksen. Kerronta on aina enemmän kuin se mitä näytetään. Pelipöytien takana on laajempi uhkapeli, taloudellinen järjestys, joka perustuu huijaukselle, sattumalle ja ihmisyyden pitämiselle pilana.

Rikkauden ja köyhyyden rivo vastakohta. Käsityöläiskaupunginosien väki on vielä välittömässä kosketuksessa tuotteisiinsa. Toisaalla on pelipaikkojen ja elottomien karnevaalinaamioiden Nizza, henkisen ja fyysisen kuoleman valtakunta. Tämä elokuva on aina kiehtonut minua epätodennäköisyydellään: miten puolessa tunnissa voi kertoa kaiken?”

Peter von Bagh

 

Jean Vigon intensiivinen esikoiselokuva on mustan huumorin sävyttämä kaupunkimuotokuva. Se kuvaa sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta nautintojen kaupungissa, jota kuolema tarkkailee.

 

 

 

Alkukuvana Jean Vigon vitsikäs lyhytelokuva uimari Jean Tarisista.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvat: katso video alla.

Videot

Suosittele253 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Las Hurdes - maa ilman leipää

Luis Buñuelin ohjaaman, matkakertomusta muistuttavan elokuvan kuvat Pyreneitten köyhien elämästä ovat niin ankaria ja absurdeja, että realismi muuttuu surrealismiksi. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Ceylonin laulu

Basil Wrightin ohjaama lyyrinen kronikka kaukaisen saaren asukkaiden elämästä ja uskonnollisista tavoista sekä länsimaisen teollisuuden vaikutuksesta niihin. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook