YLE Teema

 

Teemalauantai

18.1. Teemalauantai: Tähtien tekijät

Julkaistu maanantaina 16.12.2013 0 kommenttia 34 suositusta

lauantai 18.1. klo 21.00-24.15

Tähtien täyttämä uusi dokumenttielokuva Casting by… kertoo Hollywood-elokuvan keskeisestä mutta unohdetusta ammattikunnasta: roolittajista eli casting directoreista. Illan elokuva on castingin juhlaa: Paul Newman ja Robert Redford ovat Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.

Casting director eli roolittaja on Hollywoodin tärkeimpiä mutta tuntemattomimpia ammatteja. Tähtien täyttämässä, hauskoja anekdootteja ja uutta tietoa pursuavassa dokumenttielokuvassa Casting by... kerrotaan roolituksen historiasta sekä erityisesti alan legendasta Marion Doughertystä. Hän oli luomassa monen valovoimaisen elokuvatähden uraa ja vaikutti keskeisesti ”uuden Hollywoodin” syntyyn 1960-luvulta alkaen.

Doughertyn 50 vuotta kestäneen uran nerokkaimpiin roolituksiin kuuluvat Keskiyön cowboy (Dustin Hoffman ja Jon Voight) sekä Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat (Paul Newman ja Robert Redford). Martin Scorsese sanoo, että oikea roolitus on 90 prosenttia ohjauksesta, mutta roolittajat ovat jääneet ilman omaa Oscar-kategoriaa.

Tom Donahuen ohjaamassa dokumenttielokuvassa esiintyvät roolituksen ammattilaisten lisäksi mm. Robert De Niro, Jon Voight, Robert Redford, Danny Glover, Al Pacino, Glenn Close, Robert Duvall, Clint Eastwood, Bette Midler, Diane Lane, John Travolta, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, John Lithgow, Woody Allen ja Mel Gibson. Ei ihme, että mukana on väitetty olevan enemmän isoja tähtiä kuin missään muussa dokumenttielokuvassa milloinkaan.

George Roy Hillin ohjaama Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969) on kaikkien aikojen suosituimpia lännenelokuvia ja 1960-luvun suurimpia yleisömenestyksiä. Elokuva sai neljä Oscaria. Se vankisti entisestään Paul Newmanin asemaa supertähtenä ja teki Robert Redfordista sellaisen.

Alun perin toiseen pääosaan osaan oli kaavailtu Steve McQueeniä, mutta tämä ei päässyt Newmanin kanssa sopuun siitä, kumman nimi olisi ensimmäisenä alkuteksteissä. Tuolloin vielä melko tuntemattoman Redfordin kanssa ongelmaa ei syntynyt – hän oli niin maineeton, ettei tuotantoyhtiö hyväksynyt häntä elokuvaan kuin ohjaajan ehdottomasta vaatimuksesta. Tähän täydelliseksi osoittautuneeseen osajakoon oli taustalla vaikuttamassa juuri Marion Dougherty.

Newmanin ja Redfordin mainio yhteispeli selittää paljon elokuvan menestyksestä. Suuri merkitys on myös William Goldmanin käsikirjoituksella, joka sekoittaa nautittavasti villin lännen mytologiaa historiallisiin tosiseikkoihin ja luo näin nostalgista runoelmaa lännen kahdesta viimeisestä lainsuojattomasta. Tästä syntyy häpeilemättömän eskapistinen viihde-western, joka on samalla hauska ja surumielinen, toiminnallinen ja kaihoisa, paikoin jopa julma.

Butch ja Kid edustavat romantiikan ja persoonallisuuksien aikakautta, jonka on väistyttävä koneita ja tehokkuutta arvostavan 1900-luvun tieltä. He pakenevat tätä rahavallan ja massateollisuuden uutta aikaa ensin lännen syrjäisiin kolkkiin ja lopulta Boliviaan saakka. Heidän kumppaninsa Etta Place (Katharine Ross) ymmärtää lopulta miehiä paremmin, ettei heillä oikeasti ole pakomahdollisuutta.

Elokuvan ikimuistoisen musiikin sävelsi Burt Bacharach, mukana jättimenestys Raindrops Keep Falling on My Head.

Lisätietoa ohjelmasta

Casting by… (USA 2012). Dokumenttielokuva, ohjaus Tom Donahue.

Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat (Butch Cassidy and the Sundance Kid), USA 1969. Ohjaus George Roy Hill. Pääosissa Paul Newman, Robert Redford ja Katharine Ross. (16)

Suosittele34 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

25.1. Teemalauantai: Teinit elokuvissa

Ilta on omistettu teinileffoille. Nuorisoelokuvien historiaa käsittelevän Teen Spirit -dokumentin jälkeen nähdään 1980-luvun alun nousevia tähtiä täynnä oleva Francis Coppolan elokuva Outsiders. Mukana Rob Lowe, Emilio Estevez, Matt Dillon, Tom Cruise, Patrick Swayze…

1.2. Teemalauantai: Johnny Cash

Hieno aikalaismuotokuva Johnny Cashista uransa huipulla vuonna 1969 sekä uusi koskettava dokumenttielokuva laulajalegendasta ja hänen manageristaan, jälkimmäisen ohjaajana itsemurhan tehneen managerin poika.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook