YLE Teema

 

Teemalauantai

19.1. Teemalauantai goes DocPoint

Julkaistu torstaina 20.12.2012 7 kommenttia 122 suositusta

DocPoint: Yle Teema on paikalla!

lauantai 19.1. klo 21.00-0.50

Teemalauantai on omistettu dokumenttielokuvalle ja seuraavalla viikolla Helsingissä alkavalle dokumenttielokuvafestivaalille. Teemaillassa nähdään ennakkoon kaksi elokuvaa DocPoint-festivaalin ohjelmistosta, Marina Abramovic: The Artist is Present ja Vodkatehtaan tyttö, sekä festivaalin Apollo-palkinnon saajan Tuula Mehtosen leikkaama Omaa luokkaansa. Luvassa on kolme unohtumatonta mutta muuten tyystin erilaista naismuotokuvaa.

Matthew Akersin esikoisohjaus Marina Abramovic: The Artist is Present on hieno henkilökuva yli 40 vuotta taiteen rajoja rikkoneesta performanssitaiteilijasta. Dokumentissa seurataan lumoavan, urhean ja jopa pöyristyttävän Abramovicin valmistautumista koko elämäntyön kattavaan näyttelyyn New Yorkin modernin taiteen museossa MoMAssa. Legendaaristen performanssien rekonstruktioiden lisäksi näyttelyssä on esillä taiteilija itse. Ja Marina Abramovic on todella läsnä, intensiivisesti koko näyttelyn ajan! Dokumenttielokuvan ja näyttelyn keskiössä on katse - läpitunkeva, järkyttävä, lohduttava, ikimuistoinen kohtaaminen tekijän ja kokijan välillä.

Puolalaisen dokumentaristin Jerzy Sladkowskin elokuva Vodkatehtaan tyttö on kaksoismuotokuva venäläisistä naisista. Pienen pojan 22-vuotias yksinhuoltaja Valentina pullottaa viinaa syrjäisen pikkukaupungin vodkatehtaassa, hänenTatjana-äitinsä ajaa bussia. Äiti kaipaa rakkautta vuosikymmenien yksinäisyyden jälkeen, tytär haaveilee tähteydestä. Heistä toisen on luovuttava unelmistaan. Dokumentin ohjaaja Sladkowski on tulossa DocPointin vieraaksi Helsinkiin.

Illan päättää kotimainen dokumenttielokuva Omaa luokkaansa, jonka on leikannut festivaalin Apollo-palkinnon vuonna 2013 saava Tuula Mehtonen. Iiris Härmän ohjaama dokumentti on väkevä ja koskettava kuvaus syrjäytymisuhan alla olevista nuorista ja opettajasta, joka yrittää auttaa heitä saamaan oppivelvollisuuden suoritettua sekä luottamaan tulevaisuuteen ja itseensä.

Yläasteen luokanopettaja Ulla on tehnyt työuransa lasten ja nuorten parissa teatterityön opettajana. Viimeisen työvuotensa hän luotsaa yhdentoista hengen heterogeenistä ryhmää. Nuoret saavat tuta miten vuorovaikutukseen, luovuuden herättämiseen ja tunteiden käsittelyyn erikoistunut opettaja laittaa opetussuunnitelman uuteen uskoon ja puhaltaa siipien alle ilmaa. Dokumentti seuraa erityisluokan oppilaiden viimeistä kevättä Espoossa Nöykkiön koulussa.

Pohjoismaiden suurimpiin dokumenttielokuvafestivaaleihin lukeutuva DocPoint järjestetään Helsingissä 12. kerran 22.-27.1.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Marina Abramovic: The Artist is Present, USA 2011. Ohjaus Matthew Akers.

Vodkatehtaan tyttö (Vodkafabriken), Ruotsi 2011. Ohjaus Jerzy Sladkowski.

Omaa luokkaansa, Suomi 2010. Ohjaus ja käsikirjoitus: Iiris Härmä. Leikkaus: Tuula Mehtonen. Kuvaus: Hannu-Pekka Vitikainen. Tuottaja: Visa Koiso-Kanttila, Guerilla Films, yhteistyössä Yle Yhteistuotannot.

Suosittele122 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

26.1. Teemalauantai: Hitchcock

Teemaillan double bill: mestarillinen kauhuklassikko Psyko sekä uusi kiehtova Double Take - Hitchcockin kaksoisolento, jossa jännityksen mestari kohtaa oman kaksoisolentonsa keskellä 1960-luvun alun kylmää sotaa.

Matkustaja & 50 vuoden kotimatka

Pia Andellin dokumentti Matkustaja alkaa kesäisessä Helsingissä, kun nuori tyttö huomaa raitiovaunussa vanhan miehen käteen Auschwitzissa tatuoidun numerosarjan. 50 vuoden kotimatka on dokumentti Unkarin kansannoususta 1956 ja yhden miehen roolista siinä.

Kommentit

Anonyymi

Ensimmäinen vaikuttaa epäkiinnostavalta ja kaksi jälkimmäistä ovat uusintoja.

Anonyymi

Omaa luokkaansa kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta asenteellisuus pois esittelyteksteistä! Läsnäolo ja vuorovaikutus nuorten kanssa ovat yläkoulun opettajille jokapäiväistä arkea.

The Artist

Kiitos "Marina Abramovic: The Artist is Present" dokumenttifilmin esittämisestä Teemalla. Olipa aivan mahtava filmi. Voisipa sen vielä toisenkin kerran katsoa festivaaleilla. Tällainen saa kiinnostuksen heräämään tähänkin taiteenlajiin. Todella kiinnostava persoona ja hyvin tehty filmi!

Anonyymi

The artist is present oli järisyttävä. Aivan huikea. Kiitos!!

KIITOS

Huikea dokumentti. The Artist Really was Present.

TheCloser

Sun pitää olla iholla

muuten et elä

mitä lähemmäs pääset toista

sitä kauemmas rajat

sinun

ja minun väliltä

katoaa

- o o o -

Edellisen tapaisia sanoja alkoi tulla mieleeni, kun katsoin Marinan esiintymistä, kunnioitan hänenlaisiaan taiteilijoita, jotka uskaltavat olla hetkessä, ottaa hetkestä kiinni, hylkäävät menneisyyden ja tulevaisuuden - ja ovat siten, todella, läsnä, tässä & Nyt .

Art lover

Dokumentti 'The artist is present' oli kyllä kiehtovan taiteilijan uskomaton kertomus. Performanssi oli kyllä hulluudessaan unohtumaton, myös dokumentin katsojalle. Hienoa Teema!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook