YLE Teema

 

Teemalauantai

4.5. Teemalauantai: Vaarallista komediaa

Julkaistu tiistaina 02.04.2013 0 kommenttia 80 suositusta

lauantai 4.5. klo 21.00-23.47

Lauantai-ilta on omistettu amerikkalaiselle stand up -komedialle, vihaiselle huumorille ja yhteiskuntarauhaa häiritsevälle naurulle. Teemaillan tähti on amerikkalaisen sananvapauden ja hyvän maun rajoja koetellut koomikko Lenny Bruce.

Virkavallan kanssa jatkuviin kahnauksiin joutunut satiirikko Lenny Bruce (1925-66) on Amerikassa paitsi lavakomedian myös sananvapauden legenda. Hän on liki kaikkien amerikkalaisten stand up -komedian tekijöiden esikuva - ainakin heidän on otettava kantaa häneen. Mikä on sallittua, mikä ei? Missä menevät hyvän maun, lain ja moraalin rajat? Saako kaikkea pilkata? Voivatko sanat olla vaarallisia? Pitäisikö jotkut sanat kieltää?

Aiemmin koomikoiden tehtävänä oli lähinnä juontaa stripparit lavalle. Lenny Bruce muutti kaiken. Hän reagoi reaaliajassa siihen mitä yhteiskunnassa tapahtui, teki komediaa rasismista, seksistä, uskonnosta, kaksinaismoralismista, tekopyhyydestä ja politiikasta, härnäsi vallanpitäjiä ja ärsytti yleisöä. Lenny Bruce teki lavakomediasta arvaamatonta ja vaarallista.

Vähitellen Lenny Brucen toiminta johti hankauksiin lain kanssa, pidätyksiin ja oikeusjuttuihin. Niistä tuli yhä suurempi osa hänen esiintymisiään, huumorin kustannuksella. Suurenmoinen mutta itsetuhoinen Bruce teki itsestään sananvapauden marttyyrin. Hän oli 40-vuotias, kun hänet löydettiin kuolleena kotoaan Hollywoodissa. Kuolinsyy oli morfiinin yliannostus.

Elan Galen ohjaama dokumentti Lenny Bruce ja komedian rajat (Looking for Lenny, USA 2011) käsittelee paitsi Lenny Brucen elämää ja uraa myös hänen jättämäänsä perintöä. Mistä löytyvät nykyajan Lenny Brucet?

Haastateltavina ovat monet Lenny Brucen aikalaiset, ystävät ja kollegat Mort Sahlista ja Phyllis Dilleristä Playboyn perustajaan Hugh Hefneriin. Käsittely laajenee amerikkalaisen yhteiskunnan ja julkisen puheen tabuihin 2010-luvulla. Lenny Brucen merkityksestä ja perinnöstä puhuvat myös monet amerikkalaisen nykykomedian keskeiset tekijät kuten Robin Williams, Henry Rollins, Richard Lewis, Sandra Bernhard, Roseanna Barr ja Lisa Lampanelli.

”Älä koskaan pyydä vitsiä anteeksi”, sanoo Lampanelli. ”Lenny kuoli syntiemme tähden”, sanoo Hefner. ”Lenny Brucea pitäisi opettaa yliopistoissa”, sanoo Rollins.

Dokumentin jälkeen Lenny Brucen, komedian ja sananvapauden käsittelyä jatketaan fiktion keinoin. Teemaillan päättää Lenny Brucesta kertova pitkä elokuva Lenny. Lennyä näyttelee Dustin Hoffman. Brucen puolisoa, striptease-tanssija Hot Honey Harlowea näyttelee Valerie Perrine.

Takaumina kerrotun, dokumentaariseen tyyliin kuvatun elokuvan ohjasi Bob Fosse vuonna 1974. Kuusi Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva toi Perrinelle parhaan naisnäyttelijän palkinnon Cannesissa 1975.

Lisätietoa ohjelmasta

Lenny Bruce ja komedian rajat (Looking for Lenny, USA 2011). O: Elan Gale.

Lenny (USA 1974). O: Bob Fosse. N: Dustin Hoffman, Valerie Perrine.

Suosittele80 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

11.5. Teemalauantai: Savuna ilmaan

Teemalauantaissa sauhutellaan posket lommolla. Ensin tehdään tutkimusmatka tupakoinnin kulttuurihistoriaan. Sitten tapetaan aikaa brooklynilaisessa tupakkakaupassa: Paul Austerin ja Wayne Wangin ohjaaman Smoke-elokuvan pääosissa ovat Harvey Keitel ja William Hurt.

The Zen of Bennett

Yhä iskussa oleva 86-vuotias laulajalegenda Tony Bennett äänittää Duets II -levyään, muistelee 60-vuotista uraansa ja selittää elämänfilosofiaansa. Mukana mm. Lady Gaga, Amy Winehouse, Michael Bublé ja Aretha Franklin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook