YLE Teema

 

Suojele minua! Osa 1

Julkaistu perjantaina 30.09.2011 2 kommenttia 236 suositusta

Sarjan avausjaksossa Tuomas pohtii arkkitehtina oululaisen funkkisrakennuksen uutta elämää ja Mieskuoro Huutajat huutaa rakennuksen puolesta. Minna liittyy maauimalan suojelujoukkoihin Raumalla. Samuli tekee laulun Martinniemen sahasta.

sunnuntai 2.10. klo 21.00

Rauman maauimala avattiin vuonna 1955. Se oli valmistuessaan yksi Suomen ensimmäisistä maauimaloista ja ainoa, joka on täytetty merivedellä. Suomen vanhoista maauimaloista useimmat on kunnostettu ja suojeltu. Raumalla huonoon kuntoon päässyt uimala päätettiin purkaa vuonna 2002, mutta päätös kumottiin myöhemmin. Viimeiset kahdeksan vuotta on kiistelty, mitä pitäisi tehdä. Onko kaupunki valmis laittamaan rahaa vanhan kunnostamiseen tai nykyaikaistamiseen vai purkaako se koko uimalan? Raumalla maauimalan säilyttämisen puolesta toimii kansalaisliike. Minna tapaa suojelijat maauimalassa ja järjestetään Rakas Makis -juhla tyhjässä altaassa.

Tilanne nyt: Rauman maauimala on saanut armonaikaa ainakin vuoteen 2012.

Martinniemen sahan voimalaitoksen piippu on tärkeä maamerkki kyläläisille. Martinniemen kylä Haukiputaalla kasvoi sahateollisuuden ympärille viime vuosisadan alussa. Sahatoiminta lakkasi vuonna 1987 ja kylä hiljeni. Nyt Martinniemeen muuttaa taas nuoria perheitä. Sahan voimalaitoksen piippu näkyy kauas maalle ja merelle ja muistuttaa paikkakunnan historiasta. Saha-alueen nykyinen omistaja UPM Kymmene on ilmoittanut haluavansa purkaa piipun. Piipun suojelun puolesta puhuvat ohjelmassa muusikko Jukka Takalo ja kirjailija Joni Skiftesvik. ”Jos piippu puretaan, on kuin vietäisiin arvostus niiltä ihmisiltä, jotka miltei sadan vuoden aikana työskentelivät sahalla”, sanoo Jukka Takalo.

Tilanne nyt: Martinniemen sahalla paloi talvella 2011 (YLE). Kesällä 2011 rakennuksia purettiin (Kaleva).

Oulun SOK:n konttori- ja varastorakennus on suojeltu funkkishelmi. Sen suunnitteli osuuskauppaliikkeen hoviarkkitehti Erkki Huttunen, ja rakennus valmistui vuonna 1939. Vaikka rakennuksen arkkitehtoninen arvo on tunnustettu, on uuden käytön löytäminen talolle tuottanut ongelmia: varastosiipi on pitkä, pimeä ja matala. Minkälaiseen käyttöön komea, mutta hankalan muotoinen rakennus kannattaisi valjastaa? Tuomas ideoi rakennuksen uutta elämää arkkitehti Helena Hirviniemen sekä Mieskuoro Huutajien Petri Sirviön kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Niina Mäkeläinen

Suosittele236 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Suojele minua!

Suojele minua! -sarjassa suomalaisten rakkaita rakennuksia ovat suojelemassa toimittaja Minna Joenniemi, arkkitehti Tuomas Toivonen ja lauluntekijä Jarkko Martikainen. Sarja päättyy 18.12.

Suojele minua! -ehdotukset

Suojele minua! on saanut kuusisataa ehdotusta uusiksi suojelukohteiksi. Kaikki ehdotukset nyt luettavissa tällä sivustolla.

Kommentit

kommentaattori

onpa hienoa, että tulee ohjelma, jossa Simo Frangen EI esiinny.
Se on nykyään harvinaista herkkua, ja toki ohjelmaa pitää katsoa jo sen vuoksi.

Marttilainen

Ja nyt on piipun juuressa oleva höylämö tulessa. Hälytys tullut aamulla klo 7.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook