YLE Teema

 

Suojele minua! -ehdotukset

Julkaistu perjantaina 23.09.2011 0 kommenttia 350 suositusta

Yle Teeman Suojele minua! -hanke on pyytänyt suomalaisia kertomaan, mikä rakennus omalla kotiseudulla olisi suojelemisen arvoinen. Ehdotuksia on tullut kahden keräyksen aikana yhteensä noin kuusisataa.

Ehdotuksia on tullut joka puolelta Suomea. Suojeltavaksi on ehdotettu muun muassa baareja, kyläkauppoja, tehdasrakennuksia, kioskeja, huoltoasemia ja urheilupaikkoja.

Mukana on paljon 1970-1990 - lukujen rakennuksia. Tämän aikakauden kohteiden suojeluarvoa ei monesti ole vielä ehditty virallisesti määritellä.

Saapuneista ehdotuksista valittiin ensimmäisellä kerralla 15 kohdetta, joista kuvattu sarja esitettiin Teemalla keväällä 2011 ja uusitaan syksyllä 2011 2.10. alkaen. Valitut kohteet sijaitsevat eri puolilla maata, ovat keskenään erilaisia ja ovat jostain syystä jääneet virallisen suojelun katveeseen tai niiden käyttö on uhattuna.

Kesällä ja syksyllä 2011 kuvattuun toiseen sarjaan valittiin niin ikään 15 kohdetta. Uudet jaksot esitetään Teemalla 13.11.2011 alkaen. Lisäksi syksyllä nähdään seurantajakso ensimmäisen sarjan kohteiden viimeisimmistä vaiheista. Eräät kohteet ovat pelastuneet, muiden muassa Kalervo Palsan Getsemane. Toiset ovat saaneet tuomion kuten Riihimäen linja-autoasema. Ja toisista taistelu jatkuu, kuten Raahen Bio Huvimyllystä ja Joensuun Wanhasta Jokelasta.

Rakkaalla rakennuksella on sielu. Suojele minua!

 

Etelä-Suomen lääni

Etelä-Suomen läänistä ehdotettiin mm. Kino Tapiolaa, Espoon kaupungintaloa, Villa Mehua, Lahden konserttitaloa, Riihimäen linja-autoasemaa ja Rääkänpään omakotitaloaluetta. Kuvassa: Otaniemen grillikioski, Espoo.

 

 

 

Itä-Suomen lääni

Itä-Suomen läänistä ehdotettiin mm. Varkauden tehtaita, ravintola Wanha Jokelaa, Kuopion kalahallia, lieksalaista tuulimyllyä, ja mikkeliläistä sähkömuuntajaa. Kuvassa: Neulaniemen mökkikyläyhteisö, Kuopio.

 

 

 

Oulun lääni

Oulun läänistä ehdotettiin mm. Eevilän jugendhuvilaa, Bio Huvimyllyä, Sotkamon funkkishuoltoasemaa, Lylykylän työväentaloa ja Martinniemen sahan piippua. Kuvassa: Sota-ajan vararautatieasema "Kivikukko", Oulu.

 

 

 

Lapin lääni

Lapin läänistä ehdotettiin mm. Rovaniemen veturitalleja, Martin baaria, Kitisenrannan koulua ja Pirttikosken kivikylää. Kuvassa: Maulan baari, Taivalkoski.

 

 

 

Länsi-Suomen lääni

Länsi-Suomen läänistä ehdotettiin mm. Jalosen sekatavarakauppaa, Vaasan Club 25:ttä, Turun Dynamoa, Lapuan matkahuoltoa ja Tampereen kioskeja. Kuvassa: Viljavarasto, Salon keskusta.


 

 

 Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Rakennusperintö.fi

JOY- kulttuuriympäristökampanja

Suosittele350 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook