YLE Teema

 

Teemalauantai

24.5. Teemalauantai: Päiväperhoja ja työläisiä

Julkaistu torstaina 24.04.2014 0 kommenttia 25 suositusta

lauantai 24.5. klo 21.00-00.10

Totta ja tarua eurooppalaisesta prostituutiosta: Catherine Deneuve viettää iltapäiviä bordellissa Luis Buñuelin elokuvassa Päiväperho; seksityöläisten historiasta kerrotaan dokumenttielokuvassa Maailman vanhin ammatti.

Päiväperho (Belle de jour) on Luis Buñuelin parhaita ja menestyneimpiä elokuvia. Mestariohjaaja sekoittaa taitavasti joutilaan pariisilaisen kotirouvan eroottisia päiväunia ja tukahdutettua arkea. Bordellissa iltapäiviään viettävää, mutta kotona frigidiä porvarisrouvaa esittää Catherine Deneuve. Kuvaukset monine nöyryyttävine kohtauksineen eivät olleet Deneuven mieleen, mutta lopputulos oli: Séverine, bordellinimeltään Päiväperho, on Deneuven tulkitsemana elokuvahistorian ikonisimpia, arvoituksellisimpia ja juuri siksi kiehtovimpia hahmoja. Muissa osissa nähdään muun muassa Michel Piccoli, Jean Sorel, Geneviève Page ja Pierre Clémenti. Elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan vuonna 1967.

Maailman vanhin ammatti (Das älteste Gewerbe) on dokumenttielokuva prostituution historiasta. 2000-luvun seksityöläisten kertomukset kehystävät dramatisoituja historiallisia tarinoita antiikin Kreikasta 1970-luvun Itä-Berliiniin. Vuonna 2010 valmistuneen dokumentin on ohjannut Katja Esson.

Lisätietoa ohjelmasta

Päiväperho (Belle de jour), Ranska/Italia 1967. Ohjaus Luis Buñuel. Pääosissa Catherine Deneuve, Michel Piccoli, Jean Sorel, Geneviève Page, Pierre Clémenti, Macha Méril. (16)

Maailman vanhin ammatti (Das älteste Gewerbe), Saksa 2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Katja Esson.

Suosittele25 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

31.5. Teemalauantai: Huonon maun juhlat

Roskaa, huonoa makua, paljasta pintaa ja orgiat hautausmaalla! Teemaillan aiheena on eroottisten elokuvien tekijä, antikommunisti, kulttihahmo ja Orgy of the Dead -elokuvan ohjaaja A.C. Stephen.

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Ilta on omistettu yhdelle elokuvalle, salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää (1975), ja paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Sydney Pollackin elokuvan jälkeen nähdään sitä käsittelevä dokumentti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook