YLE Teema

 

Teemalauantai

24.7. Teemalauantai: Black & Proud!

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 2 kommenttia 234 suositusta

"Say it loud: I'm black and I'm proud!"

lauantai 24.7. klo 21

Teemailta on omistettu mustalle musiikille, soulin voimalle ja jäljittelemättömälle James Brownille.

Illan aloittaa Mr. James Brown, musiikkipitoinen henkilökuva vuonna 2006 kuolleesta soulin kummisedästä ja mustien oikeuksien esitaistelijasta, joka joutui kulmikkaan luonteensa takia usein myös suuriin vaikeuksiin. Entiset bändikaverit ja kollegat muistelevat mustan musiikin supertähteä, jonka tie vei vankilan kautta Atlantan Peacock-teatteriin, sieltä musiikkimaailman huipulle ja lopulta jälleen vankilaan. "Hän alkoi friikata vasta yli 50-vuotiaana", sanoo Bootsy Collins.

Brown itse on dokumentissa läsnä erinomaisissa arkistonäytteissä, niin laulamassa villapaidassa hiihtokeskuksessa valkoisille teineille kuin valamassa uskoa Amerikan mustiin keskellä kansalaisoikeustaistelua. Say it loud: I'm black and I'm proud!

James Brown on keskeinen henkilö myös illan pitkässä dokumentissa Soul Power - Zaire 1974. Se on eloisa kuvaus Afrikan sydämessä Kongossa (silloisessa Zairessa) vuonna 1974 pidetyltä festivaalilta, jolla esiintyivät mustan musiikin suurimmat tähdet James Brownista Miriam Makebaan, B.B. Kingistä Bill Withersiin. Mukana olivat myös Celia Cruz & Fania All Stars, Spinners ja Crusaders. Useimmat olivat ensi kertaa Afrikassa, omilla juurillaan. Festivaalilla esiintyivät myös Kongon omat supertähdet Franco ja Tabu Ley.

Konsertti järjestettiin Kinshasassa samaan aikaan kuin Muhammad Alin ja George Foremanin legendaarinen nyrkkeilyottelu "Rumble in the Jungle". Samoista tapahtumista kertova, Oscarilla palkittu When We Were Kings -dokumentti (1996) jätti musiikin sivuosaan, nyt sille annetaan kunnolla tilaa.

Jeffrey Levy-Hinte on koonnut valtavasta arkistomateriaalista värikkään dokumentin, joka toimii paitsi erinomaisena musiikkitaltiona myös loistavana ajankuvana. Muhammad Ali nyrkkeilykehässä ja James Brown konserttilavalla uhkuivat samaa ylpeyttä ja itsetuntoa - mustaa voimaa.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Mr. James Brown (Mr. Brown, Ranska 2008). Ohjaus Philip Priestley. Tuotanto Arte.

Soul Power - Zaire 1974 (Soul Power, USA 2009). Ohjaus Jeffrey Levy-Hinte.

Suosittele234 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

RiseUp - Reggaen avulla ylöspäin

Reggae on Jamaikan sielu, mutta myös avain menestykseen. RiseUp on ainutlaatuinen dokumentti reggaen sisäpiireistä, suurista tähdistä ja tuntemattomista tähteyden tavoittelijoista.

Raivoisat riimit

Dokumenttielokuva hip hopista globaalina protestimusiikkina. Mukana suuri joukko nykypäivän hip hop -artisteja ympäri maailmaa - Bronxista Senegaliin, Länsirannalta Berliiniin.

Kommentit

Anonyymi

Lisää tällaista! Joko "white and proud" -teemailta on suunnitteilla?

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Lisää tällaista! Joko "white and proud" -teemailta on suunnitteilla?

Ei toimi, kun ylpeydenaiheet on vähemmistöjen yksinoikeus.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook