YLE Teema

 

Teemalauantai

26.11. Teemalauantai: Queen

Julkaistu maanantaina 10.10.2011 5 kommenttia 257 suositusta

"Minusta ei tulekaan poptähteä. Minusta tulee legenda." - Freddie Mercury, 1971

lauantai 26.11. klo 21.00-00.25

20 vuotta sitten kuolleelle Freddie Mercurylle ja 40 vuotta sitten perustetulle Queen-yhtyeelle omistetun teemaillan avaa BBC:n uusi kaksiosainen dokumentti yhtyeen pitkästä ja värikkäästä historiasta. Sen jälkeen uusitaan Teeman katsojaäänestyksen voittanut konserttiklassikko 25 vuoden takaa: Queen Budapestissa 1986.

Bohemian Rhapsody, Killer Queen, We Will Rock You, We Are the Champions, Another One Bites the Dust, The Show Must Go on… Queen, yksi rockhistorian kuuluisimmista bändeistä, on ollut suosion tiellä jo 40 vuotta. Britanniassa merkkipaalua on juhlistettu tänä vuonna monin tavoin. Neljä voimakastahtoista opiskelijanuorukaista muodosti yhtyeen Lontoossa vuonna 1971. Yhtyeen nimi oli laulaja Freddie Mercuryn keksintö.

Uudessa kaksiosaisessa BBC-dokumentissa Queen: Elämämme päivät bändin jäsenet Brian May ja Roger Taylor pohtivat nyt avoimesti ja omin sanoin yhteisiä ylä- ja alamäkiä ja sitä, mitä kaikkea on tehty tai jäänyt tekemättä. Yhdessä John Deaconin ja Freddie Mercuryn kanssa nämä miehet muodostivat legendaarisen nelivaljakon, joka saavutuksia ei ole helppo ylittää. Yhtenä - mutta vain yhtenä - mittarina on 26 albumia ja yli 300 miljoonaa myytyä levyä.

Queen on tuottanut musiikillaan ja olemassaolollaan mielihyvää miljoonille ihmisille. Parhaimman ja suosituimman Queen-biisin valinnasta saataisiin kova vääntö aikaan. Queenin popklassikon ”Bohemian Rhapsody” sanotaan luoneen musiikkivideon käsitteen vuonna 1975. Videoista muistetaan myös Metropolis-vaikutteinen ”Radio Ga Ga” tai transvestismiä huumorin keinoin julistanut ”I Want to Break Free” -  jonka MusicTV hyllytti.

Brian Mayn ja Roger Taylorin ohella ohjelmassa nähdään muun muassa yhtyeen entisen managerin ja roudarin sekä tuottajien, rock-toimittajien ja muiden asiaosaisten tarinoita. Mukana on luonnollisesti myös runsaasti arkistomateriaalia. Viisi vuotta kestäneen haravoinnin tuloksena dokumentissa nähdään ennen näkemätöntä aineistoa, muun muassa tuhoutuneeksi luultu tallennus Queenin ensimmäisestä tv-esiintymisestä sekä liikuttavaa kuvaa hauraan Freddie Mercuryn viimeisistä ajoista ”These Are the Days of Our Lives” -videon parissa. Mercury kuoli aidsiin 24.11.1991.

Teemaillassa esitetään peräkkäin dokumentin molemmat osat. Luvassa on siis kaksituntinen rehellisiä, hauskoja ja liikuttavia muisteloita sekä paljon ikimuistoista musiikkia, muun muassa Live Aid -esiintymisestä, jossa showmies Freddie - Lover of Life, Singer of Songs - todella loisti.

Dokumentin jälkeen uusitaan Queen Budapestissa 1986, konserttiklassikko 25 vuoden takaa. Queenin mammuttishow vyöryy Budapestin Nep-stadionilla Freddie Mercuryn johdolla heinäkuussa 1986 vastustamattomalla voimalla.

 

Brian Mayn ja Roger Taylorin haastattelu BBC:n aamu-tv:ssä 26.5.2011.

Lisätietoa ohjelmasta

Queen: Elämämme päivät 1-2 (Queen: Days of Our Lives 1-2). O:Matt O’Casey. Tuotanto: Globe Productions / BBC2, 2011.

Suosittele257 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

LENNONYC

Vuonna 2010 valmistunut pitkä dokumenttielokuva John Lennonin New Yorkin -vuosista 1971-80. Sisältää runsaasti tuoreita haastatteluja ja aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia kuten kotielokuvia ja studiosessioita.

Musiikin juhlaviikko

Teemalla vietetään musiikin juhlaviikkoa 28.11.-4.12. Pianisti Iiro Rantala ja viulisti Minna Pensola vetävät viitenä iltana musiikkiohjelmaa vierailijoiden kera. Luvassa myös Apocalyptican ja Matti Johannes Koivun konsertit Musiikkitalosta, TV-arkiston jazzia sekä palkittu dokumentti Kinshasan sinfoniaorkesterista.

Kommentit

Anonyymi

perämoottori kunigattarineen tuotti hyvää musiikkia. sitä on todella mukavaa kuunnella. teatraalisuus olikin sitten toinen asia.

Anonyymi

Kiitokset YLElle tästä huomionosoituksesta!! Vielä kun nähtäisiin Freddien muistokonsertti kokonaisuudessaan uudestaan. Se tuli silloin -92 kerran TV2:lta, mutta sittemmin on nähty vain se 3 tunnin kooste...

Mutta kiitos tästäkin!!

Anonyymi

Laatuohjelmia ei ole koskaan liikaa. Kiitos tästä!

Anonyymi

Huippu dokkari!

May

Katselin molemmat osat ja tallessa ovat DVD:llä. Todella hyvin tehty dokkari, jossa on haastatteluja Queenin lähellä olleilta ihmisiltä sekä tietysti Brian Maylta ja Roger Taylorilta. Myös ´kulissien takaa´ näytetyt jutut olivat mielenkiintoisia.
Kiitos Ylelle, että saatiin nähdä nämä dokkarit tvssä!
Ja,

Show must go on!!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook