YLE Teema

 

LENNONYC

Julkaistu keskiviikkona 21.09.2011 0 kommenttia 192 suositusta

Magical Mystery Tour -teemaillan jälkeen uusitaan dokumentti John Lennonin elämästä ja kuolemasta New Yorkissa.

lauantai 20.10. klo 22.55

"John oli taiteilija. Miksi joku haluaisi tappaa taiteilijan?" Michael Epsteinin vuonna 2010 ohjaamassa pitkässä dokumenttielokuvassa seurataan eloisasti ja koskettavasti John Lennonin elämää New Yorkissa vuodesta 1971 tämän väkivaltaiseen kuolemaan asti. Mukana on runsaasti aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia kuten kotielokuvia ja -äänityksiä, studiosessioita sekä radio- ja lavaesiintymisiä.

John Lennon rakasti New Yorkia, sen ihmisiä ja elämää. Muutettuaan sinne vuonna 1971 ex-Beatle sai lopulta hengittää vapaasti, käydä rauhassa syömässä ja ostoksilla, karistaa menneisyyden haamuja sekä keskittyä rakkaus- ja perhe-elämään brittilehdistön nälvimän Yoko Onon kanssa - luoda uutta. LENNONYC kertoo Lennonin levyistä ja poliittista kampanjoista, Nixonin hallinnon karkotusyrityksistä, suhteesta Yokoon, pariskunnan erosta ja paluusta yhteen, Seanin syntymästä, Lennonin koti-isävuosista ja lopulta paluusta musiikin pariin Double Fantasya tekemään.

Toisaalta 1970-luvun vuodet merkitsivät myös aktiivista ja värikästä osallistumista rauhanliikkeeseen, monia vuosia karkotusuhan ja pelottelun alla, musiikillisia pettymyksiä onnistumisten ohella sekä rajua 18 kuukauden "kadonnutta viikonloppua", levytys- ja ryyppäyssessiota Los Angelesissa erossa Yokosta. 1970-luvun puolivälissä Lennonin koko elämä oli katkolla, kunnes New York jälleen pelasti hänet. Lopulta New York koitui myös Lennonin kohtaloksi, kun hänet ammuttiin sen kadulle.

Kuollessaan Lennon oli kuitenkin täynnä uutta luomisintoa: come back -albumi Double Fantasy oli julkaistu ja lisää oli tekeillä. Viiden vuoden poissaolo julkisuudesta ja onnellinen perhe-elämä Yokon ja vuonna1975 syntyneen Sean-pojan kanssa, matkustelu ja rentoutuminen olivat parantaneet paljon haavoja. Oli uuden alun aika. Se loppui käsittämättömästi 8. joulukuuta 1980. Ambulanssin ääni tuntuu tässä dokumentissakin jatkuvan ikuisesti.

Mukana on paljon harvinaista, osin ennen näkemätöntä kuva- ja äänimateriaalia sekä levytysstudioista että Lennonin viimeiseksi kodiksi jääneestä asunnosta Dakota-rakennuksessa Keskuspuiston reunalla Manhattanin Upper West Sidella. Tarinaa kertovat uusissa haastatteluissa muun muassa Yoko Ono, Elton John (jonka New Yorkin -konsertissa John ja Yoko palasivat yhteen), talkshow-juontaja Dick Cavett, aktivisti Tom Hayden, Lennonia puolustanut asianajaja Leon Wildes, Klaus Voorman, Earl Slick, taustabändi Elephant's Memoryn jäsenet ja monet muut muusikot, tuottaja Jack Douglas, valokuvaaja Bob Gruen sekä May Pang, David Geffen ja Elliot Mintz.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa 30 vuorokautta ensiesityksen jälkeen.

LENNONYC esitettiin Teemalla ensi kertaa Lennonille omistetussa Teemalauantaissa 11.12. 2010. Teemalauantain sivulta löytyy Lennon-linkkejä.

 

Lisätietoa ohjelmasta

LENNONYC. Dokumenttielokuva, ohjaus Michael Epstein. Tuotanto Two Lefts Don't Make a Right Productions / Dakota Group Ltd / 13 WNET, USA 2010.

Suosittele192 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

The Beatles: Magical Mystery Tour

John, Paul, George ja Ringo sekä taikabussi ovat jälleen valmiina lähtöön! Magical Mystery Tour, psykedeliaa ja surrealismia tihkuva Beatles-elokuva vuodelta 1967 esitetään restauroituna versiona. Sitä ennen nähdään BBC:n dokumentti elokuvan kaoottisista tekovaiheista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook