YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

79 kevättä (K15)

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 246 suositusta

maanantai 14.11. klo 23.30, uusinta su 20.11. klo 22.40

Santiago Alvarez: 79 kevättä (79 primaveras), Kuuba 1969

 

”79 kevättä, ensimmäinen Tampereen lyhytelokuvajuhlien pääpalkinnon saanut elokuva, oli sukupolvelleni todistus siitä, että agitaatio saattoi olla myös suurta runoutta.

Pääosassa on Ho Chi Minh, jota Emile de Antonion Sian vuodessa kutsutaan ”Vietnamin George Washingtoniksi”. Hänen hautajaiskuviinsa limitetään historiallista dokumenttia, hidastettua kuvaa suuren kukan aukeamisesta... ja sitten niin ikään hidastettua kuvaa ohjuksien hitaasta putoamisesta kohti maata. Kauneus saa ironisen käänteen, eikä tämän jälkeenkään mikään ilmaisussa ole pysyvää.

Tekstien, musiikin ja äänen rohkea käyttö iskee, liikuttaa ja haastaa katsojan laajoja yhteyksiä kartoittavaan ajatusprosessiin – agitaatio ei siis suinkaan merkitse älyn sammuttamista. Santiago Alvarez, elokuvakollaasin ylittämätön taitaja, ymmärtää muistin mekanismia ja muiston mahtia. Yhtä vahva on kriittinen osuus, kun hän näyttää tappajien olemukset ja kasvot.”

Peter von Bagh

 

Santiago Alvarezin kokeellinen elokuva Vietnamin vallankumouksen johtohahmon Ho Chi Minhin hautajaisista on runouden ja agitaation synteesi.

 

 Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

 

Videot

Suosittele246 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Ranskalainen päiväkirja

Jean Rouchin kuuluisa cinéma vérié -dokumenttielokuva koostuu Pariisissa kesällä 1960 tehdyistä haastatteluista ja keskusteluista, joiden lähtökohtana on yksi keskeinen kysymys: "Oletteko onnellinen?"


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook