YLE Teema

 

Ranskalainen päiväkirja

Julkaistu torstaina 17.06.2010 0 kommenttia 167 suositusta

sunnuntai 4.12. klo 22.50

Uuden aallon keskeinen dokumentti ja cinéma véritén eli "totuuselokuvan" klassikko kertoo ranskalaisesta yhteiskunnasta kesällä 1960. Ranskalainen päiväkirja koostuu Pariisissa tehdyistä haastatteluista ja keskusteluista, joiden lähtökohtana on yksi keskeinen kysymys: "Oletteko onnellinen?"

Elokuvan ohjasivat antropologi, kansatieteellisen elokuvan suuri nimi Jean Rouch (1917-2004) ja sosiologi Edgar Morin. Onnesta elokuva etenee käsittelemään muun muassa holokaustia, rotukysymyksiä ja Algerian sotaa.

Rouch ja Morin käyttivät kuvauksissa kevyitä kameroita ja suoraa äänitystä ja pääsivät näin keskelle pariisilaista elämää kaduilla ja kahviloissa. He näyttävät kuvissa myös itsensä, mukana tilanteissa ja vaikuttamassa niihin. Näitä keskusteluja ei olisi syntynyt ilman kameraa, siksi kameran läsnäoloa ei salata.

Lopuksi elokuvassa esiintyneet ihmiset näkevät valmiin elokuvan ja kommentoivat omia osuuksiaan. Onko heidät kuvattu oikein? Näyttelevätkö he? Onko elokuva totta vai valhetta? Fiktiota vai dokumenttia?

Ranskalainen päiväkirja esitettiin edellisen kerran Teemalla keväällä 2009 osana laajaa Uuden aallon kevät -elokuvasarjaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Ranskalainen päiväkirja (Chronique d'un été), Ranska 1961. Dokumentti, ohjaus Jean Rouch ja Edgar Morin. 

Suosittele167 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Cousteau: Hiljainen maailma

Jacques-Yves Cousteaun nuoren Louis Mallen kanssa ohjaamassa dokumenttielokuvassa Calypso-laivan miehistö kohtaa eläimiä maailman merillä. Vuonna 1956 valmistunut elokuva voitti sekä Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon että parhaan dokumentin Oscarin.

Cousteau: Elävä meri

Jacques-Yves Cousteaun toisessa pitkässä dokumenttielokuvassa Calypso-laiva on ankkuroitu Punaisellemerelle. Uraauurtavan tekniikan avulla tiimi tutkii syvyyksien luontoa ja vaikutusta sukeltajiin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook