YLE Teema

 

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Julkaistu torstaina 27.05.2010 0 kommenttia 286 suositusta

maanantai 21.11. klo 23.00, uusinta su 27.11. klo 22.35

William Klein: Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest), Ranska 1974

 

”Tämän elokuvallisen muotokuvan aihe on kovin kiinnostava. Näin suuren valokuvaajan William Kleinin elokuvan tuoreeltaan ensimmäisellä Pariisin-matkallani vuonna 1966. Se oli tenhoava silloin, ja se on melkein tenhoavampi nyt: elokuva kuuluu D.A. Pennebakerin Dylan-elokuvan ja Richard Leacockin Stravinskyn muotokuvan rinnalla 1960-luvun ihmeenomaisiin muotokuviin. Samat ihmiset eivät myöhemmin ole suostuneet vastaavaan yhteisen näytelmän merkeissä suoritettuun tarkasteluun.

Kleinin kuviin ei ole vangittu vain huiman henkilöhahmon lavasäteilyä ja sidosryhmien säpinää vaan myös modernin julkisuuden – celebrity culture – syntyhetket. Saavutus on siten paitsi subjektiivisuuksien palapeli myös laaja kokonaiskuva. Se on täynnä kiehtovia piilotekstejä: suuren valokuvaajan näyt ovat lähteneet lentoon ja muuttuneet kineettisiksi.

Klein täydensi teosta 1970-luvulla nykyiseen muotoonsa. Päähenkilö on ensin Cassius Clay, jatkossa Muhammad Ali. Elokuva ei käsittele enää vain nyrkkeilyn olemusta vaan siitä kasvoi hieno kunnianosoitus urheilijan kansalaisrohkeudelle.”

Peter von Bagh

 

Valokuvaaja William Kleinin elokuvan päähenkilö on ensin Cassius Clay, jatkossa Muhammad Ali. Elokuva ei käsittele vain nyrkkeilyn olemusta vaan se on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele286 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ranskalainen päiväkirja

Jean Rouchin kuuluisa cinéma vérié -dokumenttielokuva koostuu Pariisissa kesällä 1960 tehdyistä haastatteluista ja keskusteluista, joiden lähtökohtana on yksi keskeinen kysymys: "Oletteko onnellinen?"

Dokumenttielokuvan klassikot

Teema ylpeänä esittää: laaja sarja dokumenttielokuvan klassikoita Nanookista Muhammad Aliin. Elokuvat on valinnut ja ne esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook