YLE Teema

 

Millhouse - Valkoinen komedia

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 241 suositusta

Perjantai 27.8. klo 21.58, uusinta su 29.8. klo 13.10

Emile de Antonio: Millhouse - valkoinen komedia (Millhouse - a White Comedy) 1971

 

”Millhouse – valkoinen komedia (1971) päättää Emile de Antonion sarjan amerikkalaisen politiikan teatterista. Se on materiaaleiltaan villein tekijän elokuvista, ihmisiä vilisevä, absurdeimmasta farssista syvimpään murhenäytelmään ulottuva kronikka – ja kuin Marx-veljesten komedia.

Päähenkilö, huiman pilailun maalitaulu, oli tuolloin vallassa ollut presidentti Richard Nixon, mutta näkökulma on paljon syvempi ja painokkaampi: teos on paitsi dokumentti Nixonista myös tutkielma tavarasta, sen olemuksesta, tavaran vaihtoon, ostoon ja myyntiin perustuvasta järjestelmästä. Ohjaaja asettaa hellittämättä kysymyksiä: miten tavara (esimerkkinä liikemiespresidentti Nixon) tuotetaan? Miten se myydään? Miten tämä tavara harjoittelee puhettaan?

Katsoja seuraa puolentoista tunnin ajan kasvoja, joiden kumisuus, elottomuus, synteettisyys ja luonnoton samanlaisuus kutkuttaa aluksi nauruhermoja mutta tukkii lopulta kurkun kauhusta.

Sanokaamme suoraan sekin, että samat kysymykset ja tunteet nousevat liian usein pintaan katsoessamme tämän hetken omia politiikantekijöitämme.”

Peter von Bagh

 

Emile De Antonion hyytävän hauska elokuva 1960-luvun Amerikasta ja kommunisminpelosta. Aikakauden dokumenteista koostuvan elokuvan päähenkilö on presidentti Richard Nixon.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla. 

Videot

Suosittele241 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Dokumenttielokuvan klassikot

Teema ylpeänä esittää: laaja sarja dokumenttielokuvan klassikoita Nanookista Muhammad Aliin. Elokuvat on valinnut ja ne esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook