YLE Teema

 

Teemalauantai

29.5. Teemalauantai: Bardot & Godard

Julkaistu torstaina 25.03.2010 0 kommenttia 291 suositusta

Seksisymbolin ja älykköohjaajan kohtaamisesta syntyi mestariteos.

lauantaina 29.5. klo 21

Teemaillan aiheena on modernin elokuvan mestariteos Keskipäivän aave. Ranskalaisen elokuvan suurin seksisymboli Brigitte Bardot ja uuden aallon radikaalein älykköohjaaja Jean-Luc Godard tekivät vuonna 1963 yhdessä häikäisevän kauniin elokuvan, joka kertoo halveksunnaksi muuttuvasta rakkaudesta, avioliiton hajoamisesta ja elokuvien tekemisestä. Ennen elokuvaa nähdään uusi ranskalaisdokumentti tuon ainutlaatuisen elokuvan historiasta.

Jean-Luc Godardin kirjoittama ja ohjaama Keskipäivän aave (Le mépris, 1963) on elokuva elokuvanteosta. Päähenkilöt ovat elokuvakäsikirjoittajaksi ryhtyvä kirjailija Paul ja tämän vaimo Camilla. Tekeillä on italialainen elokuva Homeroksen Odysseiasta Caprin upeissa maisemissa ja häikäisevässä valossa. Elokuvaa tehdään valtavien paineiden ja ristiriitojen alla: luodako taidetta vai tahkotako rahaa? Samaan aikaan avioparin suhde muuttuu: vaimo alkaa halveksia miestään.

Godard on rakentanut elokuvaansa viitteiden ja sitaattien kiehtovan verkon. Elokuvaohjaajaa näyttelevä saksalainen mestariohjaaja Fritz Lang esiintyy omalla nimellään. Jack Palancen esittämän amerikkalaisen tuottajan kanssa taiteesta ja rahasta kiistelevä Lang tuo kertomukseen koko elokuvan historian. Hän on elokuvataiteen omatunto. Godard tekee Langille kunniaa näyttelemällä itse pikkuroolissa hänen apulaisohjaajaansa.

Elokuvassa on myös henkilökohtainen taso: käsikirjoittajaa esittävä Michel Piccoli on pukeutunut kuin Godard, ja Bardot'lla on välillä päässään musta peruukki, joka saa hänet näyttämään Godardin silloiselta vaimolta, näyttelijä Anna Karinalta. Godardin ja Karinan liitto oli päättymässä.

Erikseen on vielä mainittava kuvaaja Raoul Coutard ja musiikin säveltäjä Georges Delerue. He tuovat moderniin elokuvaan huikeaa, klassista kauneutta.

Godard itse sanoi elokuvastaan, että siinä joukko haaksirikkoutuneita ihmisiä modernista maailmasta rantautuu salaperäiselle saarelle, jolla kaikki, myös elokuva, pitää keksiä uudelleen.

Elokuva perustuu Alberto Moravian romaaniin Keskipäivän aave (Il disprezzo, 1954). Suomessa elokuvaa on esitetty aiemmin myös nimellä Sen täytyi tapahtua.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Olipa kerran… Keskipäivän aave (Il etait une fois… Le mépris, Ranska 2009). Dokumentti. 52 min.

Keskipäivän aave (Le mépris, Ranska/Italia 1963), ohjaus Jean-Luc Godard. Pääosissa Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang. 103 min.

Suosittele291 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Orfeuksen testamentti

Runoilijan, kuvataiteilijan ja elokuvantekijän hurmaavat jäähyväiset. Jean Cocteau vaeltaa elokuvassa ajan ja paikan rajoista piittaamatta ja kohtaa unia, muistoja, ystäviä, totta ja tarua elämänsä varrelta.

5.6. Teemalauantai: Peter von Bagh

Teemaillan aiheena on kanavan kesäkasvo, dokumenttielokuvan klassikoiden ainutlaatuisen sarjan Teemalle valinnut Peter von Bagh. Uuden henkilökuvan jälkeen nähdään Baghin kollaasielokuva Helsinki, ikuisesti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook