YLE Teema

 

Teemalauantai

30.4. Teemalauantai: Viisuvappu

Julkaistu tiistaina 15.03.2011 1 kommenttia 233 suositusta

Euroviisujen historia nollasta kahteentoista!

lauantai 30.4. klo 21.00- 01.50

Teema juhlistaa vappuaattoa huikealla euroviisupaketilla. Illan avaa upouusi kaksiosainen australialaisdokumentti Euroviisujen värikkäästä historiasta. Suomesta dokumentissa ovat mukana Marion Rung, Kojo ja Mr. Lordi. Illan kruunaa euroviisufinaali 2006 Ateenasta: Hard Rock Halleluja!

Euroviisujen salattu historia (The Secret History of Eurovision, 2011) on hauska ja paljastava dokumentti maailman suosituimman musiikkishow'n jännittävästä historiasta. Se punoo yhteen Euroopan poliittisen historian ja kulttuurihistorian säikeitä: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, Intervision itäisiä kisoja, rautaesiripun raottumista ja lopulta sortumista - uuden Euroopan syntyä "paljetti paljetilta".

Kaksiosaisen dokumentin ensimmäinen osa "Itä vastaan länsi" käsittelee Euroviisujen alkuvaiheita, sodan raunioittaman Euroopan identiteetin ja Berliin muurin rakentamista sekä kylmän sodan vaikutusta iskelmäkilpailuihin. Euroviisut heijastelivat maanosan tapahtumia, mutta eivät suoraan: hullun kapinavuoden 1968 Euroviisuissa vastakkain olivat Francon sotilasdiktatuuri ja puhtoinen Cliff Richard.

Toisen osan alaotsikko on "Uusi Eurooppa": Itä-Eurooppa tuli Euroviisuihin ryminällä. Ensin kisoissa repesi rautaesirippu, sitten murtuivat Euroopan maantieteelliset rajat. Euroopassa sodittiin, ja Bosnian edustajat saapuivat piiritetystä Sarajevosta henkensä uhalla vuoden 1993 viisukisaan Irlantiin. Myös Euroviisuissa kohistiin: Irlanti voitti voittamistaan, siirryttiin puhelinäänestysten aikakauteen ja viisut tulivat kaapista. Jaksossa on tietysti mukana myös Lordin voitto Ateenassa vuonna 2006.

Dokumentissa haastatellaan niin kaikkien aikojen ensimmäistä (1956) euroviisuvoittajaa Lys Assiaa kuin kaksinkertaista euroviisuedustajaa ja itäiset Intervision laulukilpailut vuonna 1980 voittanutta Marion Rungia. Viisujen nollakerholaisista haastateltavana on vuonna 1982 Pommiin nukkunut Kojo. "Minusta tuntuu yhä että myin maani", Kojo sanoo.

Runsasta ja herkullista arkistomateriaalia sisältävän dokumentin kehyskertomuksena ovat Oslon Euroviisut 2010. Muita haastateltavia ovat muun muassa euroviisuvoittajat Dana, Johnny Logan, Nicole, Ruslana, Mr. Lordi ja Lena, Viron ex-pääministeri Mart Laar, poliittisen historian tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopistosta ja The Guardianin musiikkikriitikko Alex Petridis.

Useassa Euroopan maassa kuvatun dokumentin ovat tehneet australialaiset, jotka ovat tunnetusti euroviisuhullua kansaa. Dokumentti valmistuu juuri parahiksi ennen Saksassa järjestettäviä vuoden 2011 euroviisuja. Se saa ensi-iltansa toukokuussa ympäri Eurooppaa. Ensimmäisenä ehtii Teema: dokumentin maailmanensi-ilta on vappuaattona Suomessa!

Illan päättää toiveuusinta: Eurovision laulukilpailun finaali 2006 kokonaisuudessaan. Ateenassa 20.5.2006 pidetyssä kisassa Suomi teki vihdoin historiaa...

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Euroviisujen salattu historia -dokumentin jaksot uusitaan tiistaisin 10.5. ja 17.5. kello 20. Dokumentti on katsottavissa myös YLE Areenassa 4 viikon ajan ensiesityksestä.

Lisätietoa ohjelmasta

Euroviisujen salattu historia 1-2 (The Secret History of Eurovision 1-2), Australia 2011. Dokumentti, ohjaus Stephen Oliver.

Eurovision laulukilpailun finaali 2006 Ateenasta.

Suosittele233 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston viisut 1/2

Vanhimmat kokonaisina säilyneet Suomen viisuehdokkaiden tv-karsinnat ovat vuosilta 1973 ja 1974, ja ne nähdään nyt viikon välein ensimmäisen kerran uusintoina televisiossa.

TV-arkiston viisut 2/2

TV-arkiston viisupaketin jälkimmäisessä jaksossa valitaan maamme edustajaa Brightoniin, jossa koko Euroviisujen historiassa kääntyi uusi lehti ruotsalaisen Abba-yhtyeen voiton myötä.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Dokumentit katsoin mielenkiinnosta vapun kunniaksi. Ei ihme, että Kojolle on jäänyt painajaisia. Vuoden 2006 finaalin jätin katsomatta, koska muistan sen muutenkin. Kävin silloin katsomassa YLE:n järjestämää Euroviisujen ennakkonäytöstä Hartwall Areenalla ja tutustuin Olli-Pekka Heinoseen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook