YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston viisut 1/2

Julkaistu tiistaina 15.03.2011 1 kommenttia 257 suositusta

tiistai 26.4. klo 21.50

Suomen Euroviisutaival alkoi 50 vuotta sitten Cannesissa, kun Laila Kinnunen edusti maatamme laululla ”Valoa ikkunassa”. Sen jälkeen Suomen edustuskappaletta on haravoitu esiin vaihtuvin metodein niin radiossa, televisiossa kuin netissäkin.

Vanhimmat kokonaisina säilyneet Suomen viisuehdokkaiden tv-karsinnat ovat vuosilta 1973 ja 1974, ja ne nähdään nyt viikon välein ensimmäisen kerran uusintoina televisiossa.

Euroviisut 1973 - Suomen karsinta lähetettiin suorana upouudesta ja maan hienoimmasta musiikkisalista Finlandia-talolta. Tapahtuman historiallisuutta lisäsi se, että televisiointi oli ensi kerran stereofoninen yhteislähetys radion kanssa. ”Stereoradion, pari kaiutinkaappia ja tv-vastaanottimen omistavat elintasoakrobaatit” saivat ohjelmasta kaksinkertaisen nautinnon, kuten Katso-lehden pakinoitsija Pop-Eye kirjoitti. Juontaja Apeli Halinen tekee tv-yleisön riemuksi vieläpä stereotestin Finlandia-talon lavalla.

Kapellimestarina kisassa toimii Ossi Runne, televisio-ohjauksesta vastaa Vesa Nuotio. Poikkeuksina aiempiin vuosiin pari ehdokassävelmää kuullaan englanninkielisinä: vuonna 1973 kilpailuviisun esityskieli oli ensi kerran vapaavalintainen. Kilpailijamaiden omat kielet tulivat pakollisiksi jälleen aikavälille 1977-1999.

Vuoden 1973 euroviisuedustajaa seulotaan seuraavista kahdestatoista esityksestä: Paradise: ”One two three”, Jukka Kuoppamäki ja Castanja: ”Onnenmaa”, Maarit: ”Ampukaa pianisti”, Irina Milan: ”Song for a dove”, Cumulus: ”Noustaan perhosilla lentämään”, Danny: ”Galileo Galilei”, Aarno Raninen: ”Odotan”, Marion Rung: ”Tom tom tom”, Sammy Babitzin ja Koivistolaiset: ”Riviera”, Nina Pethman: ”Super-extra-woder-shop”, Maarit: ”Life is a jigsaw” sekä Lasse Mårtenson ja Cay Karlsson: ”Hän on mennyt vuorten taa”.

Arvovaltaisen raadin tuomioita odotellessa esiintyvät Päivi Paunu ja Kim Floor, jotka edustivat Suomea edellisenä vuonna Edinburghissa. Kymmenhenkinen raati koostuu musiikin ammattilaisista, ja mukana ovat muun muassa Erkki Melakoski, Esa Helasvuo, Pirkko-Liisa Tikka ja Heikki Sarmanto.

Löydä lisää:

euroviisut
Suosittele257 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston viisut 2/2

TV-arkiston viisupaketin jälkimmäisessä jaksossa valitaan maamme edustajaa Brightoniin, jossa koko Euroviisujen historiassa kääntyi uusi lehti ruotsalaisen Abba-yhtyeen voiton myötä.

30.4. Teemalauantai: Viisuvappu

Vappuaattoa juhlitaan huikealla euroviisupaketilla. Illan avaa euroviisujen värikkäästä historiasta kertova upouusi australialaisdokumentti, jossa ovat Suomesta mukana Marion Rung, Kojo ja Mr. Lordi. Illan kruunaa euroviisufinaali 2006 Ateenasta. Hard Rock Halleluja!

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tuo oli nostalgiaa täynnä. Hieman huvitti juontajan kommentti varapianistista ja -pianosta, jos pianisti olisi oikeasti ammuttu.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook