YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston viisut 2/2

Julkaistu tiistaina 15.03.2011 1 kommenttia 196 suositusta

tiistai 3.5. klo 21.55

TV-arkiston viisupaketin jälkimmäisessä jaksossa valitaan maamme edustajaa Brightoniin, jossa koko Euroviisujen historiassa kääntyi uusi lehti ruotsalaisen Abba-yhtyeen voiton myötä.

Suomessakin viisuihin panostettiin poikkeuksellisen näyttävästi. Karsinnat olivat kaksivaiheiset: tammikuussa 1974 oli kaksi esikarsintaa, joista molemmista neljä laulua karsiutui ja neljä pääsi jatkoon.

Esikarsinnan suorittivat musiikin ammattilaisista ja harrastajista kootut raadit, ja tällä kertaa Helsinki-keskeisyyttä oli neutraloitu ottamalla mukaan myös kolme maakuntaraatia.

Seuraavat kahdeksan laulua karsiutuivat pois: Eero Raittinen ja Jukka Tolonen: ”Shangri-La”, Kisu: ”Kun sinä jäät”, Eija Ahvo ja Harri Saksala: ”Häät”, Irwin Goodman: ”Se on minimaalista”, Marion Rung ”Icing”, Seija Simola ja Lasse Mårtenson: ”Laulun kuulen”, Kirka Babitzin: ”Energia” ja Marjo-Riitta Kervinen: ”Voin elää paremmin”. Näitä esikarsintoja ei valitettavasti ole tallella Ylen TV-arkistossa.

TV-arkiston nyt esittämässä finaalissa Euroviisut 1974 – Suomen karsinta nähdään kahdeksan kappaletta, joista edustussävelmä valitaan. Suorassa lähetyksessä Finlandia-talolta valinnan suorittaa 20-henkinen raati, jossa on musiikin kuluttajia, harrastajia ja ammattilaisia eri puolilta Suomea.
Laulut ja esittäjät ovat Muska ja George Babitzin: "Senhän sanoo järkikin", Ritva Oksanen: "Musta tango", Danny: "Jos maailmassa vain olisi kahva", Pepe Willberg: "Sinä ja minä", Jukka Kuoppamäki: "Aurinkomaa", Markku Aro: "Anna kaikkien kukkien kukkia", Carita Holmström: "Älä mene pois" ja Anneli Sari: "Jäähyväiset". Raadin pisteitä odotellessa viihdyttää kenialais-englantilainen viheltäjä-trubaduuri Roger Whittaker.

Euroviisukarsinnan juontaa Matti Paalosmaa ja orkesteria johtaa Ossi Runne.

Löydä lisää:

euroviisut
Suosittele196 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston viisut 1/2

Vanhimmat kokonaisina säilyneet Suomen viisuehdokkaiden tv-karsinnat ovat vuosilta 1973 ja 1974, ja ne nähdään nyt viikon välein ensimmäisen kerran uusintoina televisiossa.

30.4. Teemalauantai: Viisuvappu

Vappuaattoa juhlitaan huikealla euroviisupaketilla. Illan avaa euroviisujen värikkäästä historiasta kertova upouusi australialaisdokumentti, jossa ovat Suomesta mukana Marion Rung, Kojo ja Mr. Lordi. Illan kruunaa euroviisufinaali 2006 Ateenasta. Hard Rock Halleluja!

Kommentit

Atro Niiniluoto

70-lukua en itse ole kokenut, mutta tuossa oli kuitenkin ainakin kolme tuttua kipaletta. Pepe Willbergin Sinä ja minä-kappaleesta tiedän myös Paula Koivuniemen version.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook