YLE Teema

 

Teemalauantai

4.1. Teemalauantai: Jayne Mansfieldit

Julkaistu maanantaina 09.12.2013 0 kommenttia 55 suositusta

lauantai 4.1. klo 21.00-24.10

Vuoden 2014 Teemalauantait avaa kahden komedian värikylläinen double bill täynnä nokkelaa musiikki- ja mainosmaailman satiiria. Frank Tashlinin ohjaamien elokuvien Minkäpä tyttö sille voi ja Houkuttelevat huulet tähti on Jayne Mansfield.

Ensimmäisiin rock-elokuviin lukeutuva Minkäpä tyttö sille voi (The Girl Can’t Help It) on railakas satiiri amerikkalaisen kulutusyhteiskunnan ilmiöistä. Mukaan on ujutettu peräti 17 musiikkinumeroa. Tashlin piruilee samalla rock’n’rollin ja nuorisokulttuurin sekä niiden synnyttämän unelmateollisuuden kustannuksella.

Minkäpä tyttö sille voi on tarinaltaan kepeä kolmiodraama, jonka osapuolina ovat entinen gangsteri Murdock, hänen korkeapovinen heilansa Jerri Jordan sekä juoppo ja työtön manageri Tom Miller. Gangsteri palkkaa Millerin tekemään rock-tähteä Jerristä, jolla on kaikki keinot saada miehet pyörryksiin - muttei laulutaitoa. Tästä asetelmasta syntyy hauska ja pisteliäs komedia musiikkiteollisuudesta.

Kaiken keskipisteenä on Jayne Mansfield. Hän saa ohi kulkiessaan jääkimpaleet sulamaan, maitopullot kuumenemaan ja silmälasit rikkoutumaan. Samalla syntyy loputon sarja kaksoismerkityksiä ja kaksimielisyyksiä. Mansfieldin hahmo ei kuitenkaan ole pelkkä tyhmä blondi: Jerri on itse asiassa elokuvan fiksuin ja käytännöllisin ihminen.

Rock'n'rollin syntyaikoina valmistuneessa elokuvassa esiintyy vaikuttava joukko uusia tähtiä kuten Little Richard, Fats Domino, Eddie Cochran ja Gene Vincent. Välillä myös herkistellään Julie Londonin klassikkoballadilla Cry Me A River.

Minkäpä tyttö sille voi valmistui vuonna 1956. Seuraavana vuonna Tashlin teki Jayne Mansfieldin kanssa toisen mainion satiirin Houkuttelevat huulet (Will Success Spoil Rock Hunter?), jossa jopa viittaillaan aiempaan Mansfield-elokuvaan. Mansfieldille rooli Rock Hunterin tekemiin huulipunamainoksiin päätyvänä elokuvatähti Rita Marlowena oli tuttu: elokuva perustui hänen pari vuotta aiempaan Broadway-läpimurtoonsa, samannimiseen musikaaliin.

Houkuttelevissa huulissa Tashlin pilkkaa niin Hollywoodin tähtikoneistoa kuin tähtien faneja, mainosmaailmaa ja televisiota. Miespääosassa nähdään Tony Randall, muina naisina Betty Drake ja Joan Blondell. Groucho Marxilla on pieni mutta tärkeä rooli George Schmidlapina.

Frank Tashlin aloitti elokuvissa anarkistisilla Putte Possu- ja Repe Sorsa -piirretyillä. Tashlin oli tuonut piirroselokuviinsa näytelmäelokuvan keinoja kuvakulmineen ja sarjatulimaisine leikkauksineen; moniin näytelmäelokuviinsa hän istutti vuorostaan piirrettyjen filmiensä surrealistista vitsimaailmaa.

 

Minkäpä tyttö sille voi esitettiin Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2012. Sanataiteen monitoimimies Jukka Virtanen kävi silloin puhumassa elokuvasta. Hän kirjoitti muistojaan Jayne Mansfieldistä myös paperille:

"Megatähti Jayne Mansfield (1933-1967) oli näyttelijä, malli, laulaja ja yksi 1950-60-lukujen suuria seksisymboleja. Hän oli superlahjakas kaunotar. Hänellä oli lahjat ja taito vaikka New Yorkin Carnegie Hallin solistiksi sekä viulistina että pianistina. Helmikuussa 1955 hän komeili Playboy-lehden "Playmate of the Month" -sivulla. Ensimmäisen pääroolinsa elokuvissa hän sai musikaalikomediassa Minkäpä tyttö sille voi.

Tapasin Jayne Mansfieldin vuonna 1963 ja sanoin ihan kättäpäivää! Ensimmäiset Miss Skandinavia -kisat oli käyty Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa, ja Jayne Mansfield oli kisan vieraileva iso tähti. Ohjasin suoran iltalähetyksen Torpalta, ja käsikirjoituksen yksityiskohdat käytiin läpi päätähden, vasta valitun Miss Suomen Kaarina Leskisen ja orkesterin kanssa. Mansfield soitti viulua ja lauloi. Yritin parhaani mukaan improvisoida kauniita kuvia misseistä, missiehdokkaista, juhlapukuyleisöstä sekä upeasta ja etevästä Jayne Mansfieldistä.

Mansfield ehti olla neljästi naimisissa varhaisesta poismenostaan huolimatta. Neljä lasta jai suremaan äitiään. Jayne Mansfield haudattiin Pen Argyliin Pennsylvaniaan. Marilyn Monroen jälkeen merkittävin tuon ajan naisnäyttelijöistä on saanut muistohaudan Los Angelesiin Hollywood Forewer -hautausmaalle. Olen viettänyt sen haudan äärellä pitkän hiljaisen hetken."

 

Lisätietoa ohjelmasta

Minkäpä tyttö sille voi (The Girl Can't Help It), USA 1956. Ohjaus Frank Tashlin. Pääosissa Jayne Mansfield, Tom Ewell, Edmond O'Brien, Julie London.

Houkuttelevat huulet (Will Success Spoil Rock Hunter?), USA 1957. Ohjaus Frank Tashlin. Rooleissa Jayne Mansfield, Tony Randall, Betsy Drake, Joan Blondell, John Williams, Henry Jones, Lili Gentle, Mickey Hargitay, Groucho Marx.

Suosittele55 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

11.1. Teemalauantai: Kolmen Palmun ilta

Teema esittää Matti Kassilan 90-vuotissyntymäpäivän aattona koko alkuperäisen Palmu-trilogian: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…”

18.1. Teemalauantai: Tähtien tekijät

Tähtien täyttämä uusi dokumenttielokuva Casting by… kertoo Hollywood-elokuvan keskeisestä mutta unohdetusta ammattikunnasta: roolittajista eli casting directoreista. Illan elokuva on castingin juhlaa: Paul Newman ja Robert Redford ovat Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook