YLE Teema

 

Teemalauantai

25.2. Teemalauantai: Virtuaalimaailmat

Julkaistu maanantaina 02.01.2012 0 kommenttia 155 suositusta

lauantai 25.2. klo 21.00-23.15

Teemailta on omistettu virtuaaliparatiiseille ja -helveteille. Hollantilainen dokumentti Täydellinen maailma verkossa (Another Perfect World, 2009) tutkii erilaisia verkkoutopioita ja virtuaalimaailmoja kuten Second Lifea ja World of Warcraftia. Illan elokuva on ruotsalaisanimaatio Metropia (2009).

Verkossa rakastutaan ystävystytään, pelataan, käydään kauppaa ja tehdään töitä. Joillekin ne ovat lähes ainut todellisuus, mutta kuinka todellinen voi virtuaalimaailma olla? Etymologisesti kreikan kielestä juontuva utopia-sana tarkoittaa ”paikkaa jota ei ole”. Kuvataiteet ja kirjallisuus olivat aiemmin utopioiden ilmaisukanavia, mutta nyt nämä toiset todellisuudet luodaan verkossa: World of Warcraft, EVE, Mataplace, UWorld, Second Life... Ovatko niiden sisältönä enää ihanteet? Täydellinen maailma verkossa -dokumentissa virtuaalimaailmaa tutkitaan emotionaalisesta, sosiaalisesta ja intellektuaalisesta näkökulmasta. Myös lainsäädäntö- ja sananvapauskysymyksiä pohditaan.

Illan päättää moderni antiutopia eli dystopia. Aikuisten animaatioelokuva Metropia (12) on painajaismainen kuvaus uudesta Euroopasta, jossa isoveli valvoo ja maanalainen verkko yhdistää maanosan eri puolilla olevat kaupungit. Päähenkilö, tukholmalainen Roger välttelee metroverkkoa kunnes hänen on pakko laskeutua maan alle. Siellä hän kuulee oudon äänen oman päänsä sisällä ja ajautuu yhä oudompiin salaliittokuvioihin.

Rogerin oma hahmo on saanut äänen näyttelijä Vincent Gallolta. Elokuvan muina ääninä ovat Juliette Lewis, Stellan ja Alexander Skarsgård sekä Udo Kier. Omaperäisen, valokuviin perustuvan animaatiotyylin on luonut Martin Hultman. Terry Gilliamin Brazil-elokuvan mieleen tuovan Metropian on ohjannut Tarik Saleh vuonna 2009. Graffititaiteilijana aloittanut, sittemmin tv-toimittajana ja dokumentaristina ansioitunut Saleh on viime aikoina ollut esillä Lykke Lin musiikkivideoiden ohjaajana.

Lisätietoa ohjelmasta

Täydellinen maailma verkossa (Another Perfect World). Ohjaus Femke Wolting ja Jorien van Nes. Tuotanto Submarine Production / yhteistuottajina Channel 4, NRK, SBS, SVT ja YLE. Hollanti, 2009

Metropia. Animaatioelokuva, ohjaus Tarik Saleh, tuotanto Kristina Åberg. Ääninä Vincent Gallo, Stellan Skarsgård, Juliette Lewis, Udo Kier, Alexander Skarsgård. Ruotsi 2009. (12)

Suosittele155 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

3.3. Teemalauantai: Lyhyesti

Suomalaiselle lyhytelokuvalle omistetun illan avaa aivan uusi tutkimusmatka Tampereen elokuvajuhlien sekä kotimaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan lähihistoriaan. Sen jälkeen nähdään seitsemän Tampereen festivaalin suosikkia vuosien varrelta: mm. Elsa, Valehtelija, Kovat miehet ja Uralin perhonen.

10.3. Teemalauantai: Sinatra, mies ja ääni

Teemailta on omistettu Frank Sinatralle, jäljittelemättömälle laulajalle joka tunnettiin nimellä "The Voice", Ääni. Parhaiden laulujen kokoelman jälkeen nähdään musikaali Skandaalihäät, jossa Sinatra pääsee laulamaan Bing Crosbyn ja Louis Armstrongin kanssa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook