YLE Teema

 

Teemalauantai

4.9. Teemalauantai: Naisten kuvia

Julkaistu keskiviikkona 23.06.2010 0 kommenttia 246 suositusta

Teemailta on omistettu naisten elokuville ja Audrey Hepburnille.

lauantai 4.9. klo 21

Dokumentti Chick Flicks - elokuvia naisille kertoo Hollywoodin naisroolien ja erityisesti naisille tehtyjen elokuvien muutoksesta 1930-luvulta nykypäivään ja Sinkkuelämään asti. Kaari kulkee suurista melodraamoista ja film noirista naisten syrjäyttämiseen valkokankailla sekä lopulta moderneihin romanttisiin komedioihin.

Onko "chick flick", mimmileffa, genre? Mitä muuta tarvitaan kuin sympaattinen sankaritar ja epätäydellinen sankari sekä lopuksi maagiset sanat ”I love you”? Entä ovatko naisille tehdyt filmit jotenkin huonompia elokuvia, joista nauttimisesta pitää tuntea syyllisyyttä?

Runsaasti elokuvanäytteitä sisältävässä dokumentissa haastatellaan muun muassa ohjaaja Nora Ephronia (Kun Harry tapasi Sallyn, Uneton Seattlessa, Sinulle on postia), elokuvakriitikko Molly Haskellia sekä Thelma & Louise -elokuvan käsikirjoittajaa Callie Khouria.

Khourin mukaan nyt eletään naiselokuvan alennustilaa: vahvat naiset ovat menneet televisioon, eikä elokuvia tehdä aikuisille naisille vaan keskenkasvuisille tytöille.

Naisten elokuvien historian tärkeitä näyttelijöitä ovat muun muassa Bette Davis, Doris Day ja Barbra Streisand. Mutta yksi on ylitse muiden: Audrey Hepburn. Hän on mimmileffojen suurin tyyli-ikoni kautta aikojen, dokumentissa todetaan. "Audrey Hepburn muuttaa surkeat tarinat saduiksi", Molly Haskell sanoo.

Illan elokuva Aamiainen Tiffanylla on tämän hiukan epämääräisesti määrittyvän "naiselokuvan" genren parhaita saavutuksia. Haikean romanttisen New York -komedian pääosassa on Audrey Hepburn säteilevimmillään. Hän on juhlissa ja Manhattanin jalokiviliikkeiden näyteikkunoiden äärellä viihtyvä Holly Golightly.

Blake Edwardsin ohjaama menestyselokuva perustuu Truman Capoten pienoisromaaniin. Musiikin elokuvaan sävelsi Henry Mancini.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Chick Flicks - elokuvia naisille (From the Weepies to the Chick Flicks / Hollywood et les films de femmes, USA/Ranska 2009). Dokumentti, ohjaus Clara & Julia Kuperberg.

Aamiainen Tiffanylla (Breakfast at Tiffany’s, USA 1961). Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Audrey Hepburn, George Peppard, Mickey Rooney, Patricia Neal.

Suosittele246 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

11.2. Teemalauantai: Sarjakuva & animaatio

Teemailta on omistettu sarjakuvalle ja animaatiolle poikkeusolojen ja vakavien asioiden kuvaajana. Dokumenttina nähdään Sarjakuva sodassa, illan elokuva on Marjane Satrapin oman sarjakuvaromaaninsa pohjalta tekemä erinomainen animaatioelokuva Persepolis (12).

28.1. Teemalauantai: Paholaisen kehtolaulu

Teemaillan aiheena ovat Roman Polanskin kauhuklassikko Rosemaryn painajainen (16) sekä elokuvan selkäpiitä karmivan kehtolaulun säveltäjä Krzysztof Komeda.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook