YLE Teema

 

Teemalauantai

5.5. Teemalauantai: Kriisien Italia

Julkaistu keskiviikkona 21.03.2012 0 kommenttia 171 suositusta

lauantai 5.5. klo 21.00-23.45

Toukokuun Italia-teema jatkuu kriittisissä sävyissä.

Luca Ragazzin ja Gustav Hoferin uusi dokumentti Italia, ota tai jätä on viihdyttävä road movie vakavasta aiheesta. Italian poliittinen kaaos, jätekasat, korruptio, velkakriisi, mafia ja Berlusconin bunga bunga -skandaalit rytmittävät pääparin tutkimusmatkaa Italiassa: jäädäkö vai lähteä? Masentavien kriisien vastapainona on la dolce vita, ihana elämä: ruoka, viini, kulttuuri, musiikki, taide, design, kieli, aurinko, maisemat... Matkaa kriisien riepomassa, kamalassa ja ihanassa maassa Luca ja Gustav tekevät tietysti vanhalla Fiat 500:lla.

Gustav on kotoisin pohjoisesta, Luca Roomasta - omien sanojensa mukaan toinen on poliittisesti aktiivinen, toinen laiska fatalisti. Onko nyt aika lähteä tuhoon tuomitusta maasta vai ryhtyä muuttamaan sitä? Tekijäpariskunnan edellinen dokumentti, Italian homofobiaa käsitellyt Äkkiä viime talvena on myös esitetty Teemalla. Italia, ota tai jätä nähtiin DocPoint-festivaalilla Helsingissä tammikussa 2012. Tv-ensi-iltansa se saa Teemalla.

Teemaillan komeasta elokuvasta löytyy syitä Italian surkeaan nykytilaan: Paolo Sorrentinon ohjaama Il Divo (2008) kertoo musiikkivideoiden, mafiaelokuvien, oopperan ja poliittisen satiirin tehoja yhdistäen Italian sodanjälkeisen politiikan mahtimiehen Giulio Andreottin uskomattoman tarinan. 33 hallituksessa istunut, mafiayhteyksistään oikeudessa tuomittu mutta korkeimmassa oikeudessa vapautettu Andreotti tunnetaan kotimaassaan myös lempinimillä Divo Giulio, Musta paavi ja Beelzebub.

Il Divon pääosassa nähdään Toni Servillo, joka valittiin Euroopan parhaaksi näyttelijäksi vuonna 2008.

 

Italia, ota tai jätä -dokumentin tekijät Gustav Hofer ja Luca Ragazzi päivittivät Teemalle tilanteen toukokuun alussa 2012:

Mikä on muuttunut viime syksyn ja elokuvan ensi-illan jälkeen? Jäädä vai lähteä?

"Kun Silvio Berlusconi erosi marraskuussa, me juhlimme lasillisella proseccoa. Se oli tietysti tärkeä askel ja helpotus. Mutta Berlusconista ei voi koskaan olla varma. Hän on liian monta kertaa osoittanut, että hän pystyy palaamaan. Hän rakastaa paistattelua julkisuuden valokeilassa ja kärsii varmasti nyt kovasti siitä, että lehdet eivät ole joka päivä täynnä häntä. Italialaisilla on taipumus unohtaa menneet tosi nopeasti."

"Mario Montin ja hänen ministeriensä myötä meistä tuntuu, että vihdoinkin vallassa ovat ihmiset, jotka ovat valmistautuneet, jotka tietävät mistä puhuvat. Olemme nyt yhden historiallisen jakson lopussa, ja jotain uutta on alkamassa. Siksi on jännittävää jäädä Italiaan."

Miltä Italian tulevaisuus näyttää?

"Kristallipallo ei valitettavasti kerro sitä. Edessä on kovia vuosia, mutta italialaiset ovat ennekin osoittaneet, että he ovat parhaimmillaan tiukoissa tilanteissa. Meidän pitää löytää itsetuntomme ja alkaa taas rakastaa maatamme, jotta voisimme kohdella sitä paremmin. Meistä Italia on ansainnut sen."

 

Dokumentin kotisivu (italiaksi ja englanniksi): Italy, love it or leave it

Lisätietoa ohjelmasta

Italia, ota tai jätä (Italy, love it or leave it), Italia 2011. Dokumentti, ohjaus Gustav Hofer & Luca Ragazzi.

Il Divo: Giulio Andreottin merkillinen elämä (Il Divo), Italia 2008. Ohjaus Paolo Sorrentino. Pääosissa Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Piera Degli Esposti, Paolo Graziosi, Giulio Bosetti, Flavio Bucci.

Suosittele171 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Garibaldista Berlusconiin

Kaksiosainen dokumentti Italian valtion ja italialaisten 150 vuoden pituisesta identiteetin etsinnästä. Italialaisten on vaikea sanoa "me": politiikka hajottaa - mutta kulttuuri yhdistää.

Gomorra (16)

Roberto Savianon kirjaan perustuva, Matteo Garronen ohjaama Gomorra on viime vuosien ylistetyimpiä eurooppalaisia elokuvia. Se kertoo viisi karua tarinaa ihmisistä, joiden elämää Napolin mafia eri tavoin koskettaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook