YLE Teema

 

Teemalauantai

9.3. Teemalauantai: Woody Allen & Vicky Cristina Barcelona

Julkaistu torstaina 14.02.2013 0 kommenttia 65 suositusta

lauantai 9.3. klo 21.00-23.55

Woody Allenille omistetaan maaliskuussa kaksi Teemalauantaita. Niissä esitetään uusi kaksiosainen dokumenttielokuva Woody Allenista sekä kaksi Allenin elokuvaa pitkän uran eri puolilta: 1970-luvun mestariteos Annie Hall ja Allenin 2000-luvun parhaisiin töihin kuuluva Vicky Cristina Barcelona. Lisäksi Allenin elokuvia nähdään Teeman perjantai-illoissa.

Kohteelleen sopivaan uusasialliseen tyyliin nimetty Woody Allen, dokumentti (Woody Allen: A Documentary, 2011) seuraa läheltä ja tarkasti New Yorkin Brooklynissa vuonna 1935 syntyneen elokuvantekijän, näyttelijän, kirjailijan ja koomikon pitkää uraa. Dokumentin ohjaaja Robert Weide on Allenin ystävä, ja hän on paitsi saanut Allenin avautumaan myös onnistunut houkuttelemaan mukaan lähes kaikki Allenin uran kannalta keskeiset henkilöt Letty Aronsonista Jack Rollinsiin, Diane Keatonista Penélope Cruziin.

Dokumenttielokuvan lyhennettyä versiota on esitetty Suomessa elokuvateattereissa. Nyt tämä alun perin amerikkalaiselle PBS-kanavalle tehty kaksiosainen dokumenttielokuva nähdään meillä ensi kertaa koko pituudessaan. The New Yorkerin arvio liki nelituntisesta dokumentista oli: ”niin koukuttava ja valaiseva että se tuntuu liian lyhyeltä”!

Dokumentin ensimmäinen osa eteni Woody Allenin ”vanhoista hauskoista filmeistä” ensimmäisiin kypsiin mestariteoksiin, Annie Halliin, Manhattaniin ja kitkerään elokuvaan Stardust Memories – Muistelmia, joka käsittelee menestyksen kirousta.

Nyt nähtävä toinen osa esittelee asemansa vakiinnuttaneen elokuvantekijän ja Manhattanin valtiaan, joka teki 1980-luvulla parhaat elokuvansa Mia Farrow muusanaan, päätyi 1990-luvulla keskelle hurjaa perheskandaalia ja elvytti 2000-luvulla uransa Euroopan metropoleissa.

Dokumentin jälkimmäisessä osassa haastateltavina ovat muun muassa näyttelijät Antonio Banderas, Larry David, Dianne Wiest, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Julie Kavner, Sean Penn, John Cusack, Naomi Watts, Mira Sorvino, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Owen Wilson ja Penélope Cruz sekä tietysti Woody Allen itse.

Woody Allen sanoo dokumentissa, että hänestä tuli kitkerä viisivuotiaana kun hän tajusi kuolevansa. Nyt hän on 77-vuotias. Hänen isänsä eli satavuotiaaksi ja äitinsä 96-vuotiaaksi. Voi siis hyvinkin olla, että dokumentille pitää vielä tehdä pitkä jatko-osa…

Teemaillan päättää Barcelonassa kuvattu romanttinen komedia Vicky Cristina Barcelona, jossa Scarlett Johanssonin ja Rebecca Hallin esittämät amerikkalaisnaiset viettävät kesää Katalonian pääkaupungissa. He kohtaavat paikallisen taiteilijan (Javier Bardem), rakastuvat tähän samaan mieheen - ja törmäävät lopulta myös taiteilijan temperamenttiseen vaimoon (Penélope Cruz).

Javier Bardemin ja Penélope Cruzin energisoima rakkauden karuselli oli arvostelumenestys, ja se toi Cruzille Oscarin parhaasta sivuosasta. Elokuvan ensi-ilta oli vuonna 2008 Cannesin elokuvajuhlilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Woody Allen, dokumentti 1-2 (Woody Allen: A Documentary), USA 2011. Ohjaus Robert B. Weide.

Vicky Cristina Barcelona, Espanja / USA 2008. Ohjaus Woody Allen. Näyttelijät: Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem, Penélope Cruz, Patricia Clarkson.

Suosittele65 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sota ja rakkaus (12)

Woody Allen on pelkurimainen tsaarin ajan neurootikko, joka aikoo murhata Venäjälle hyökänneen Napoleonin. Slapstick-huumoria, klassista venäläistä kirjallisuutta, filosofisia keskusteluja ja elokuvaviitteitä luovasti yhdistelevän komedian naispääosassa on Diane Keaton.

Muistelmia - Stardust Memories (7)

Woody Allenin eräänlainen omakuva kertoo elokuvantekijästä, joka joutuu itselleen omistetulla festivaalilla kokemaan kuuluisuuden kirot. Ammatillisen kriisin lisäksi ongelmia tuottavat naiset. Naispääosassa on Charlotte Rampling.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook