YLE Teema

 

Muistelmia - Stardust Memories (7)

Julkaistu maanantaina 04.02.2013 0 kommenttia 83 suositusta

maanantai 1.4. klo 14.00

Muistelmia – Stardust Memories on eräänlainen Woody Allenin omakuva. Se kertoo elokuvantekijästä, joka joutuu itselleen omistetulla elokuvafestivaalilla kohtaamaan kuuluisuuden kirot. Allenin esittämä Sandy Bates haluaisi tehdä taiteellisempia ja vakavampia elokuvia, mutta yleisö vaatii häneltä vain "niitä varhaisia, hauskoja" elokuvia. Bates käy samaan aikaan läpi kriisiä myös yksityiselämässään.

Vuonna 1980 valmistunut Muistelmia – Stardust Memories on Woody Allenin kunnianosoitus Federico Fellinin elokuvalle 8 1/2, joka niinikään kertoi elokuvaohjaajasta ammatillisen kriisin keskellä. Elokuva on jakanut Allen-fanit: toisten mielestä se on aivan parasta, henkilökohtaisinta ja mielikuvituksellisinta Allenia, toisten mielestä se paljasti miten eksyksissä Allen urallaan oli ja miten hän halveksi ihailijoitaan.

Muistelmia – Stardust Memories muodostaa olennaisen linkin Allenin varhaisuran ja myöhemmän tuotannon välille. Allen oli jo tilittänyt omaa elämäänsä ja ihmissuhteitaan elokuvissa Annie Hall ja Manhattan. Niiden välissä hän oli yllättänyt Ingmar Bergmanin elokuvia muistuttaneella vakavalla draamalla Sisäkuvia (Interiors). Allen selvästi etsi uusia suuntia uralleen, mikä sai monet Allenin seuraajat perin pohjin hämmennyksiin.

Muistelmia – Stardust Memories kertoo juuri tästä vaiheesta Allenin elämässä. Elokuvan päähenkilö, koomikko Sandy Bates on tehnyt vakavan elokuvan, jota kukaan ei ymmärrä eikä oikein edes hyväksy. Batesin tuottajatkin haluavat vain menestyviä komedioita ja aikovat silpoa elokuvan uuteen uskoon.

Älykköjen ihailema Bates ei halua juuttua toistamaan vanhoja töitään mutta ei oikein tiedä mitä seuraavaksi tekisi. Tässä tilanteessa Bates lähtee hänen tuotannolleen omistetulle elokuvafestivaalille rannikkohotelliin, missä hän viettää viikonlopun ihailijoiden, filmihullujen, siipeilijöiden ja rakastajattarien parissa.

Allen esittää tuttua neuroottista hahmoa, jolle huulenheitto ja nokkelat repliikit ovat keino väistää kysymykset ja ongelmat sekä ihmisten ja asioiden kohtaaminen. Elokuvantekijänä Allen on kuitenkin kaikkea muuta kuin välttelevä: hän esittää armottomia syytöksiä, väitteitä ja näkemyksiä itsestään. Allen tarkkailee vuorovaikutteista suhdettaan julkisuuteen ja ihmisiin, sitä mitä katsojat häneltä odottavat ja mitä hän itse haluaa elämällään ja elokuvillaan tehdä. Tämän itsepohdiskelun lomassa Muistelmia – Stardust Memories on myös riemastuttava ja koskettavakin elokuva.

Elokuvan naispääosissa nähdään Charlotte Rampling, Jessica Harper ja Marie-Christine Barrault.

Elokuva on esitetty viimeksi televisiossa osana Teeman Woody Allen -pakettia 22.3.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Muistelmia - Stardust Memories (Stardust Memories), USA 1980. O: Woody Allen. N: Woody Allen, Charlotte Rampling, Jessica Harper, Marie-Christine Barrault.

Suosittele83 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Vicky Cristina Barcelona (12)

Woody Allenin romanttinen komedia kahden amerikkalaisnaisen lomasta Barcelonassa, jossa he rakastuvat temperamenttisesta vaimostaan eronneeseen karismaattiseen taiteilijaan. Pääosissa Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem ja Penélope Cruz.

Sota ja rakkaus (12)

Woody Allen on pelkurimainen tsaarin ajan neurootikko, joka aikoo murhata Venäjälle hyökänneen Napoleonin. Slapstick-huumoria, klassista venäläistä kirjallisuutta, filosofisia keskusteluja ja elokuvaviitteitä luovasti yhdistelevän komedian naispääosassa on Diane Keaton.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook