YLE Teema

 

Kino Klassikko

Afrikan aarre

Julkaistu torstaina 19.11.2009 0 kommenttia 277 suositusta

sunnuntai 11.4. klo 18.00

Humphrey Bogart -sarja jatkuu kulttimaineessa olevalla seikkailukomedialla rikkauksia tavoittelevasta omalaatuisesta konnajoukkiosta.

Mombasaan matkalla oleva huijarijoukko punoo monenlaisia juonia ja odottaa laivan korjausta pienessä italialaisessa satamassa. Kaikkien päämääränä ovat Afrikan uraaniaarteet.

Ohjaaja John Hustonin ja kirjailija Truman Capoten kirjoittama elokuva on eräänlainen parodia Hustonin omasta Maltan haukasta ja muista film noir -jännäreistä. Legendan mukaan käsikirjoitus syntyi kuvausten aikana päivä kerrallaan. Niinikään legenda kertoo, että koko tekijäjoukko oli aamusta iltaan humalassa - ja että kaikki elokuvan tekijät vihasivat valmista elokuvaa.

Niin tai näin, elokuvan kulttimaine on nykyisin melkoinen. Lopputulosta on kutsuttu paitsi jännäriksi, seikkailuksi, parodiaksi ja komediaksi myös kaikkien aikojen ensimmäiseksi camp-elokuvaksi.

Bogartin lisäksi elokuvassa ketkuilevat Peter Lorre, Robert Morley, Ivor Bernard, Marco Tulli, Gina Lollobrigida, Jennifer Jones ja Edward Underdown.

Lisätietoa ohjelmasta

Afrikan aarre (Beat the Devil, Englanti 1953, 89 min.). O: John Huston. N: Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Peter Lorre.

Lisää elokuvasta (englanniksi)

Suosittele277 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook