YLE Teema

 

Amerikkalainen yö (S)

Julkaistu tiistaina 25.09.2012 0 kommenttia 92 suositusta

Ovatko naiset maagisia? Entä elokuva, tai elämä itse?

maanantai 1.4. klo 12.00

Teemalla on esitetty Hollywoodista kertovia julmia melodraamoja, kuten Filmin kulissien takana ja Särkyneiden haaveiden kaupunki. Francois Truffaut’n mestariteos Amerikkalainen yö (La nuit américaine, Ranska/Italia 1973) kertoo elokuvien tekemisestä huomattavasti aurinkoisemmissa merkeissä, onhan siinä siirrytty Ranskan etelärannikolle. Lisäksi elokuvan jokainen kohtaus tulvii lämmintä huumoria.

Truffaut itse esittää ohjaajaa, jolla riittää ongelmia tuotantoryhmän kanssa. Tarkoitus olisi tehdä rakkauselokuvaa, mutta näyttelijöistä irtoaa tunteita kaikkialla muualla paitsi kameran edessä. Oscarilla palkitun elokuvan pääosissa ovat Truffaut'n alter ego Jean-Pierre Léaud ja Jacqueline Bisset. Muissa rooleissa nähdään Valentina Cortese, Jean-Pierre Aumont ja Nathalie Baye.

Elokuvaohjaaja Ferrand yrittää seitsemän viikon aikana kuvata Nizzassa elokuvaa "Saanko esitellä Pamelan". Aikataulut ja budjetissa pysyminen tuottavat kuitenkin vaikeuksia, varsinkin kun elokuvan tekijöiden parista pomppaa esiin kymmeniä pieniä ja sitten suurempia ongelmia. Näyttelijät ja kuvausryhmän jäsenet rakastuvat ja rakastelevat keskenään, temperamentit leimahtelevat, hermot romahtelevat ja vuorosanat unohtuvat. Yksi on raskaana ja toinen kuolee.

Amerikkalainen yö on elokuva elokuvanteosta ja sen parissa työskentelevistä ihmisistä. Elokuvanteon maailma avautuu rikkaana ja kiehtovana, ja Truffaut löytää siitä draamaa ja huumoria enemmän kuin monesta valmiista elokuvasta. Vaikka hahmot ja heidän ongelmansa ovat hivenen karrikoituja, aitouden tunne on niin vahva, että usein melkein luulee seuraavansa dokumenttia Truffaut’n ohjaamisesta.

Samalla pohditaan Truffaut’n elokuvien peruskysymyksiä: ovatko naiset maagisia, entäpä elokuva, tai elämä itse?

Lisätietoa ohjelmasta

Amerikkalainen yö (La nuit américaine), Ranska 1973. O: François Truffaut. N: Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud, Jean-Pierre Aumont, Valentina Cortese, François Truffaut.

Suosittele92 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Muistelmia - Stardust Memories (7)

Woody Allenin eräänlainen omakuva kertoo elokuvantekijästä, joka joutuu itselleen omistetulla festivaalilla kokemaan kuuluisuuden kirot. Ammatillisen kriisin lisäksi ongelmia tuottavat naiset. Naispääosassa on Charlotte Rampling.

Sota ja rakkaus (12)

Woody Allen on pelkurimainen tsaarin ajan neurootikko, joka aikoo murhata Venäjälle hyökänneen Napoleonin. Slapstick-huumoria, klassista venäläistä kirjallisuutta, filosofisia keskusteluja ja elokuvaviitteitä luovasti yhdistelevän komedian naispääosassa on Diane Keaton.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook