YLE Teema

 

Perjantain Kino

Be Kind Rewind (S)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 208 suositusta

perjantai 14.6. klo 21.00

Elokuvan historia kelataan kirjaimellisesti takaisin alkupisteeseensä ranskalaisohjaaja Michel Gondryn kulttikomediassa Be Kind Rewind. Mike ja Jerry (Mos Def ja Jack Black) ovat kaksi toheloa, jotka pyyhkivät vahingossa kotikulmiensa videovuokraamon vhs-nauhat tyhjiksi. Jäljelle ei jää muuta ratkaisua kuin kuvata kaikki vuokraamon elokuvat uudestaan - kengännauhabudjetilla, alkeellisella lavastuksella sekä pääosissa Mike ja Jerry itse.

Uudisversiot saavat omaperäisesti nimekseen sweded films eli ”ruotsinnetut” elokuvat ja nostavat hiljalleen kuolemassa olleen videovuokraamon yllättäen uuteen menestykseen. Riittävätkö videot pelastamaan yrityksen sekä tuhoontuomitun historiallisen rakennuksen, jossa se sijaitsee?

Komedia kuuluu ohjaaja Michel Gondryn (s. 1963) riemastuttavimpiin teoksiin. Tahraton mieli -hittielokuvastaan (2004) Oscar-palkinnon voittanut Gondry nousi kuuluisuuteen musiikkivideo-ohjaajana, joka hurmasi katsojat muun muassa Björkille, Radioheadille ja Daft Punkille tekemillään töillä. Vuoden 2011 Hollywood-rymistelyä The Green Hornet edeltänyt Be Kind Rewind antoi ohjaajalle täydellisen mahdollisuuden hyödyntää tunnistettavan leikkisää ja fantastista tyyliään.

Elokuva toimii myös Gondryn nostalgisena rakkaudentunnustuksena menneelle taipaleelle elokuvan historiassa. Elokuvan nimi Be Kind Rewind viittaa jo videovuokraamojen vhs-kasettien kansissa esiintyneeseen pyyntöön kelata nauha alkuun ennen sen palautusta. Videovuokraamojen suosio oli hiipumassa jo elokuvan valmistumisvuotena 2008, mutta vuonna 2012 tilanne on muuttunut vielä radikaalimmin. Vuokraamot menestyvät enää pääosin karkkikauppoina.

(Teksti: Maria Pirkkalainen)

Be Kind Rewind sai televisioensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalin päätöselokuvana 16.12.2012.

Lisätietoa ohjelmasta

Be Kind Rewind. USA 2008. Ohjaus Michel Gondry. Pääosissa Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow. (S)

Suosittele208 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesäkino 2013

Kesällä kaikki rakastavat! …varsinkin Ansa ja Tauno. Sekä Nikander ja Ilona. Ja Paavali Pohja. Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa sekä Radio Suomen kesäsarjassa perehdytään kesällä 2013 suomalaiseen elokuvarakkauteen.

Rakkautta koleran aikaan (12)

Nobel-kirjailija Gabriel Garcia Márquezin romaaniin perustuvassa elokuvassa nuorena torjuttu mies (Javier Bardem) yrittää parantaa haavansa kymmenillä rakastajattarilla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook