YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Bergmanin videot

Julkaistu tiistaina 03.09.2013 1 kommenttia 148 suositusta

"Kappas, täällä on Crocodile Dundee!"

perjantai 1.11. klo 20.00

Elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanilla oli Fårön-kodissaan suuri videokirjasto. Sieltä löytyvät siistissä aakkosjärjestyksessä niin John Landisin Blues Brothers ja Wes Cravenin Painajainen Elm Streetillä kuin Michael Haneken Pianonopettaja ja Ang Leen Jäämyrsky.

Uudessa kuusiosaisessa tv-sarjassa Bergmanin videot kuuluisat elokuvantekijät eri puolilta maailmaa perehtyvät tähän 1711 vhs-kasetin kokoelmaan, puhuvat suhteestaan Bergmaniin sekä pohtivat elokuvien tekemisen ja elämän universaaleja peruskysymyksiä.

Jokaisessa jaksossa käsitellään yhtä suurta teemaa: huumoria, kuolemaa, seikkailua, hiljaisuutta, pelkoa ja ulkopuolisuutta. Tällä metodilla löytyy yllättäviä, liikuttavia ja hauskoja yhteyksiä eri puolilla maailmaa ja eri genreissä toimivien elokuvantekijöiden väliltä.

Sarjassa ovat mukana muun muassa John Landis, Wes Craven, Michael Haneke, Ang Lee, Robert De Niro, Woody Allen, Wes Anderson, Alejandro González Iñárritu, Francis Coppola, Zhang Yimou, Ridley Scott, Martin Scorsese, Dardenne-veljekset, Gus Van Sant, Claire Denis, Agnès Jaoui, Laura Dern, Holly Hunter, Isabella Rossellini, Lars von Trier, Tomas Alfredson ja Daniel Espinosa. Heitä käydään tapaamassa eri puolilla maailmaa.

Yksi ohjaaja vierailee kussakin jaksossa myös Fårön saarella. "Jos elokuva olisi uskonto, tämä olisi Mekka tai Vatikaani", Babelin ja Biutifulin ohjaaja, meksikolainen González Iñárritu toteaa silmin nähden liikuttuneena päästyään kaikkein pyhimpään eli Bergmanin videokatseluhuoneeseen. Entä mikä saa John Landisin itkemään ruotsalaisohjaajan kotisaarella?

Bergmanin videoiden jokaisen jakson jälkeen kello 21.45 nähdään elokuva, joka liittyy jakson tematiikkaan ja jonka ohjaaja on mukana kyseisessä jaksossa.

1/6: Huumori

Mitä elokuvia mestariohjaaja itse katsoi? Dokumenttisarjassa kuuluisat elokuvantekijät ympäri maailmaa tutustuvat Ingmar Bergmanin omaan videokokoelmaan Fårön saarella ja puhuvat elokuviensa yhteisistä, suurista teemoista. Huumoria käsittelevässä avausjaksossa mestarin videohyllyjä tutkii Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -elokuvan ohjaaja, komedioilla aloittanut Tomas Alfredson. Jakson muita haastateltavia ovat Robert De Niro, Wes Anderson, Alexander Payne ja Agnès Jaoui, joka sanoo: "Bergman oli hauska!"

Jakson jälkeen nähdään Agnès Jaouin elokuva Kukin makunsa mukaan.

2/6: Kuolema

Biutifulin ja Babelin ohjaaja, kuolemaa monissa elokuvissaan käsitellyt meksikolainen Alejandro Gonzáles Iñárritu vierailee Ingmar Bergmanin kotona videohyllyjä penkomassa. Myös Woody Allen, Gus Van Sant ja Agnieszka Holland saavat puheenvuoron. Kuolema-jakson aiheet vaihtelevat Seitsemännestä sinetistä tv-sarjaan The Wire.

Jakson jälkeen nähdään Alejandro Gonzáles Iñárritun elokuva Biutiful.

3/6: Seikkailu

Ingmar Bergmanin elokuvat ovat kaukana action-lajityypistä, mutta niissä on paljon hiljaista seikkailua. Rahalla saa -elokuvien ohjaaja Daniel Espinosa vierailee Fåröllä kaikkein pyhimmässä. Seikkailu-tematiikkaa pohtivat myös Twilight-ohjaaja Catherine Hardwicke, näyttelijä Laura Dern sekä ohjaajat Francis Coppola ja Zhang Yimou. "Hengissä säilyminen on se ikuinen aihe", huikeita wuxia-seikkailuja ohjannut Zhang sanoo.

Jakson jälkeen nähdään Zhang Yimoun elokuva Lentävien tikarien talo.

4/6: Hiljaisuus

Fåröllä vieraileva ranskalaisohjaaja Claire Denis ihailee Ingmar Bergmanin elokuvien hiljaisuutta. Ang Lee kertoo tärkeästä kohtaamisesta esikuvansa Ingmar Bergmanin kanssa. Hiljaisuus-jaksossa haastateltavina ovat myös Pianossa mykkää naista näytellyt Holly Hunter sekä ohjaaja Lars von Trier, joka on yhä vihainen siitä, ettei Bergman koskaan vastannut hänen ihailijakirjeisiinsä.

Jakson jälkeen nähdään Claire Denis'n elokuva White Material.

5/6: Pelko

Miksi pelko ja ahdistus ovat meille niin tärkeitä? Michael Haneke pohtii aihetta Ingmar Bergmanin kotona Fåröllä. Haneke löytää mestarin videohyllystä elokuvansa Pianonopettaja, johon Bergman on merkinnyt neljä tähteä. Jaksossa ovat mukana myös kauhuelokuvia ohjanneet Wes Craven ja Ridley Scott sekä Akira Kurosawan elokuvien näyttelijä Mieko Harada.

Jakson jälkeen nähdään Michael Haneken elokuva Valkoinen nauha.

6/6: Ulkopuolisuus

Sarjan päätösjaksossa pohditaan, oliko Blues Brothers Ingmar Bergmanin lempielokuvia. John Landis, Isabella Rossellini, Martin Scorsese ja Dardennen veljekset puhuvat ulkopuolisuudesta ja sivullisuudesta elokuvissa ja elämässä. Fåröllä vieraileva Landis paljastaa pitävänsä sekä Bergman-elokuvista että Bergman-parodioista. Bergmanin perintö saa hänet lopulta liikuttumaan.

Jakson jälkeen nähdään Dardennen veljesten elokuva Lapsi.

 

Lisää sarjasta SVT:n sivuilla (ruotsiksi).

 

Lisätietoa ohjelmasta

Bergmanin videot 1-6 (Bergmans video), Ruotsi 2012. Toimittajat Jane Magnusson, Hynek Pallas. Tuottaja Fatima Varhos. Tuotanto SVT.

Suosittele148 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

White Material (16)

Claire Denis'n elokuva kertoo ranskalaisesta perheestä, joka kamppailee säilyttääkseen kahviplantaasinsa sisällissodan ja väkivallan repimässä nimettömässä maassa Afrikassa. Pääosassa nähdään Isabelle Huppert.

Valkoinen nauha (12)

Michael Haneken arvoituksellinen elokuva kertoo oudoista tapahtumista saksalaisessa pikkukylässä vähän ennen ensimmäistä maailmansotaa. Komea mustavalkoelokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon 2009.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Yleissivistystä. Tunnistin kohtauksen ainakin elokuvasta Terapian tarpeessa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook