YLE Teema

 

Kino Ranska

Cléo viidestä seitsemään

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 150 suositusta

sunnuntai 28.11. klo 13.15

Ranskan uuden aallon ohjaajien maskuliinisessa joukossa on vain yksi nainen: Agnès Varda. Vardan lyhytelokuva La Pointe-courte (1954) mainitaan usein uuden aallon todelliseksi, unohdetuksi alkupisteeksi. Varda (s. 1928) kuului miehensä Jacques Demyn sekä Alain Resnais'n ja Chris Markerin kanssa "vasemman rannan ryhmään", jota pidettiin yhteiskunnallisesti valveutuneempana kuin varsinaista uuden aallon filmihullujen ydinryhmää.

Vardan pitkä esikoiselokuva Cléo viidestä seitsemään on hieno kuvaus kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Cléo tappaa aikaa viidestä seitsemään odottaessaan tärkeitä tuloksia lääkäriltä. Viehättävissä kuvissa Pariisin kaduilta ja kahviloissa on siis koko ajan kuoleman varjo.

Pääosaa esittää Corinne Marchand. Hän myös laulaa elokuvan hienot chansonit, jotka on säveltänyt Michel Legrand. Niistä upein on surumielinen laulu Sans toi. Elokuvan pianistia esittää Legrand itse. Pikkuosissa vilahtaa myös nuoripari Jean-Luc Godard ja Anna Karina.

Cléo viidestä seitsemään sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2009 osana laajaa Uuden aallon kevät -sarjaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Cléo de 5 à 7, Ranska 1962, 86 min. Ohjaus: Agnès Varda. Pääosissa: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand.

Suosittele150 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

4.12. Teemalauantai: Jacques Tati

Elokuvahistorian suurimpiin koomikoihin kuuluneelle Tatille omistetun teemaillan avaa uusi dokumentti, jossa on ainutlaatuista arkistomateriaalia. Illan elokuva on Playtime, Tatin mestariteoksista ehkäpä kaikkein mestarillisin.

Kuolemaantuomittu on karannut

Robert Bressonin tosipohjainen, vähäeleinen mestariteos natsien vangitsemasta vastarintamiehestä, joka kärsivällisesti suunnittelee pakoaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook