YLE Teema

 

Dokumenttiklassikot

Cousteau: Hiljainen maailma

Julkaistu tiistaina 08.11.2011 0 kommenttia 160 suositusta

sunnuntai 11.12. klo 22.40

Jacques-Yves Cousteau (1910-97) oli ranskalainen merivoimien upseeri, tutkimusmatkailija, laitesukelluksen edelläkävijä ja tieteilijä, joka tutki merta ja kaikkia vesielämän muotoja. Hän tuli erityisesti tunnetuksi tv-sarjoistaan. Cousteau teki kuitenkin myös kolme elokuvateattereihin suunnattua dokumenttielokuvaa, kolmella vuosikymmenellä.

Cousteau ohjasi ensimmäisen pitkän dokumenttielokuvansa Hiljainen maailma nuoren Louis Mallen kanssa vuonna 1956. Dokumentissa Calypso-laivan miehistö kohtaa eläimiä maailman merillä. Hiljainen maailma voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun sekä parhaan dokumentin Oscarin. Dokumentti kuvastaa myös aikansa eläinsuhdetta, esimerkiksi ”pahat” hait teurastetaan kostonhimoisesti. Elokuvassa on pari kohtaa, jotka saattavat hämmentää tai järkyttää katsojia.

Lisätietoa ohjelmasta

Hiljainen maailma (Le monde du silence), ohjaus Jacques-Yves Cousteau ja Louis Malle, Ranska 1956.

Suosittele160 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Cousteau: Elävä meri

Jacques-Yves Cousteaun toisessa pitkässä dokumenttielokuvassa Calypso-laiva on ankkuroitu Punaisellemerelle. Uraauurtavan tekniikan avulla tiimi tutkii syvyyksien luontoa ja vaikutusta sukeltajiin.

Cousteau: Matka maailman ääriin

Jacques Cousteaun kolmannessa pitkässä dokumenttielokuvassa Calypson tiimi tutkii pioneerina Etelämannerta. Retkillä riittää vaaroja, mutta myös upeita kohtaamisia pingviinien ja ryhävalaan kanssa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook