YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Doris Day, supertähti

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 1 kommenttia 248 suositusta

tiistai 3.4. klo 18.00, uusinta torstaina 5.4. klo 17.00

Doris Day, supertähti on eloisa dokumentti Hollywoodin puhtoisimpana pidetystä, supersuositusta filmitähdestä, suosion huipusta 1950-luvulla ja julkisuutta karttavan tähden yhä jatkuvasta kiihkeästä fanituksesta. Dokumentin kehyksenä on vanha tv-show What's My Line, jossa studiovieraat yrittävät silmät sidottuna arvata, kuka kuuluisuus studiossa istuu.

Doris Day oli 1950-60-luvuilla tavattoman suosittu elokuvatähti ja laulaja, jolla oli naapurintytön imago. Doris Dayn julkisen kuvan ja todellisen minän välillä oli kuitenkin suuri ero. Sitä kuvasti Groucho Marxin kuuluisa lohkaisu: "Tunsin hänet ennen kuin hänestä tuli neitsyt."

Doris Dayn suosituin vaihe elokuvissa alkoi 1950-luvun lopulla, kun hän ryhtyi tekemään romanttisia komedioita Rock Hudsonin kanssa. Niistä tunnetuin on Kaikki alkoi puhelimesta (Pillow Talk, 1959). Doris Dayn paras elokuvarooli oli poikkeuksellisesti vakava mutta muuten tähden julkisuuskuvaan sopiva: vakoilu- ja murhakuvioihin vahingossa sotkeutuva laulava perheenäiti Alfred Hitchcockin trillerissä Mies joka tiesi liikaa (1956).

Vuonna 1922 syntynyt Doris Mary Anne von Kappelhoff eli Doris Day teki uransa aikana 39 elokuvaa ja yli 650 levytystä. Hänen levynsä olivat yhdeksän vuotta tauotta Top 40:ssä, tunnetuimpina Sentimental Journey, Secret Love ja Hitchcockin elokuvasta peräisin oleva iskelmäklassikko Que sera, sera. Dayn elämäkerran kirjoittaja Tom Santopietro sanookin, että "Dorisin sielu on laulamisessa enemmän kuin näyttelemisessä".

Muuttuva aika teki Doris Dayn siivosta imagosta vähitellen vanhanaikaisen, ja Day jätti elokuvat vuonna 1968. Sen jälkeen hän teki vielä viisi vuotta televisiolle The Doris Day Show'ta - osin siksi, että hänestä oli tullut leski, yksinhuoltaja ja velallinen. Tässä roolissa Day oli luomufeministi, dokumentissa sanotaan.

Nykyisin Doris Day on julkisuutta karttava homoikoni ja kiihkeän fanituksen kohde. Dokumentin sivujuonteena kulkee tarina vaaleanpunaisiin pukeutuneesta Doris Day -fanista nimeltään Kitten Key Sera, joka yrittää päästä idoliaan tapaamaan.

Tähden tapaamista yrittävät dokumentin tekijätkin, tuloksetta, mutta puhelinyhteyden he sentään saavat paikallisessa radioshow'ssa Carmelissa Californiassa. Koko kaupunki kuhisee D-Dayn aikaan.

Dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla joulukuussa 2009 osana Doris Day -teemalauantaita.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Doris Day, supertähti (What A Difference A Day Made: Doris Day Superstar), Saksa 2009. Ohjaus: Andrew Davies & André Schäfer. Tuotanto: Arte, osatuottajana YLE Teema.

Suosittele248 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Rock Hudsonin salatut elämät

Dokumentti 1950-luvun Hollywoodin romanttisesta sankarista, joka vietti vuosikymmenet kaksoiselämää. Jokaisen äidin unelmavävy antoi lopulta ensimmäiset julkiset kasvot aidsille.

Catherine Deneuve

Yli sadassa elokuvassa esiintynyt, tunnettu mutta salaperäinen ranskalaistähti muistelee puoli vuosisataa kestänyttä ja yhä jatkuvaa elokuvauraansa.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Katsoin tuon dokumentin uusinnan 24.8. kuluvana vuonna. Muistan katsoneeni kerran elokuvia kokonaisen sarjan. Dokumentti oli viihdyttävä ja todistaa sen, että Doris muistetaan aina supertähtenä, vaikkei pidäkään nykyään julkisuudesta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook