YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Eedenistä itään (12)

Julkaistu keskiviikkona 20.02.2013 0 kommenttia 65 suositusta

James Dean avaa nuorille kapinallisille omistetun elokuvasarjan.

sunnuntai 7.4. klo 18.00

Kino Klassikossa nähdään lyhyt sarja nuoria kapinallisia, joista kuuluisin on James Dean läpimurtoelokuvassaan Eedenistä itään. John Steinbeckin romaaniin perustuva dramaattinen elokuva kertoo kahdesta veljeksestä, jotka kilpailevat isänsä rakkaudesta. Elia Kazanin ohjaama elokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa 1955. Kun Deanin seuraava elokuva Nuori kapinallinen sai ensi-iltansa lokakuussa 1955, Dean oli jo menehtynyt auto-onnettomuudessa.

Yhdysvaltojen sodanjälkeinen vaurastuminen loi ensimmäistä kertaa isot markkinat nuorisolle. Kun Hollywoodissa huomattiin tämä, alettiin tehdä elokuvia nuorista ja nimenomaan nuorille. Marlon Brandon ja Paul Newmanin kaltaiset uudet tähdet henkivät uuden sukupolven kapinallisia tuntoja, mutta James Dean oli heistä tärkein: hän ei koskaan keski-ikäistynyt vaan säilyi väärinymmärretyn nuorison traagisena ikonina sukupolvesta toiseen.

John Steinbeckin romaaniin perustuva Eedenistä itään on 1910-luvun Kaliforniaan sijoittuva kertomus Traskin perheen hankalista ihmissuhteista. James Deanin esittämä nuori Cal on saanut tietää, ettei hänen äitinsä olekaan kuollut vaan emännöi ilotaloa. Calin uskonnollinen isä on salannut asian; hän keskittyy uusiin keksintöihin maatilansa kehittämiseksi. Isä on myös aina tyytymätön Caliin ja kanavoi kaiken isänrakkautensa toiseen poikaansa Aroniin. Lisäksi veljekset ovat rakastuneet samaan tyttöön.

Eedenistä itään osoittaa Deanin intensiivisen ja herkän tyylin tehokkuuden. Hän hallitsee elokuvan jokaista kohtausta pelkällä levottomalla läsnäolollaan ja hermostuneilla katseillaan jättäen varjoonsa elokuvan muut näyttelijät näiden hienoista roolitöistä huolimatta. Äitiä esittävä Jo Van Fleet palkittiin sivuosa-Oscarilla. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Raymond Massey, Julie Harris, Richard Davalos ja Burl Ives.

Elia Kazanin ohjaus, joka ymmärtää tarinan henkilöitä ja tukee näyttelijöitä, antaa vinojen kamerakulmien heijastaa vinksahtaneita ihmissuhteita.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teemalla Scorsese ja Kazan -teemalauantaissa 10.12.2011.

Lisätietoa ohjelmasta

East of Eden, USA 1955. O: Elia Kazan. N: James Dean, Raymond Massey, Julie Harris, Richard Davalos, Jo Van Fleet. (12)

Suosittele65 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Älä käännä heille selkääsi (12)

New Yorkin koulumaailmasta kertova elokuva, jossa idealistinen opettaja yrittää olla hyödyksi slummialueen lukiossa. Päärooleissa Glenn Ford ja Sidney Poitier. Tunnussävelmänä soi Bill Haleyn Rock Around the Clock.

Vastahakoiset (S)

Sidney Poitier esittää lontoolaisen slummikoulun uutta opettajaa, joka yrittää opettaa kurittomille oppilaille kunnioitusta ja torjua heidän rakkaudenpuuskiaan. Vuonna 1967 valmistuneessa elokuvassa on mukana myös laulajatähti Lulu.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook