YLE Teema

 

Vastahakoiset (S)

Julkaistu keskiviikkona 20.02.2013 0 kommenttia 60 suositusta

torstai 15.8. klo 22.55

Älä käännä heille selkääsi -elokuvan ongelmakoulun oppilaana läpimurtonsa tehnyt Sidney Poitier nähdään Vastahakoiset-elokuvassa vastavuoroisesti opettajan roolissa. Lontoolaisen slummikoulun uusi opettaja yrittää opettaa kurittomille oppilaille kunnioitusta ja torjua heidän rakkaudenpuuskiaan. Tehtävä ei ole kuitenkaan helppo.

Sidney Poitier nousi vuonna 1955 Hollywoodin ensimmäiseksi mustaksi elokuvatähdeksi koulukuvauksessa Älä käännä heille selkääsi, joka toi myös rock-musiikin elokuviin. Vastahakoiset (To Sir, with Love, 1967) tarjoaa vastaavanlaisen koulukuvauksen kymmenen vuotta myöhemmin - mutta nyt ollaan New Yorkin sijasta Lontoossa, Sidney Poitier esittää kurittoman oppilaan sijasta idealistista opettajaa, ja nuorten kapinallisuuskin on huomattavasti pehmentynyt.

Kirjailijana tunnetumman James Clavellin ohjaama ja kirjoittama elokuva perustuu Brittiläisessä Guyanassa syntyneen E.R. Braithwaiten omaelämäkerralliseen romaaniin. Elokuvassa hänestä on tullut insinööri Mark Thackeray, joka ei saa Englannista koulutustaan vastaavia töitä ja ryhtyy siksi erään slummikoulun opettajaksi. Thackerayn ihonväri ja maailmankatsomus herättävät heti vastarintaa, jota hän sitten yrittää epätavallisilla menetelmillään murtaa ja saavuttaa oppilaidensa luottamuksen.

Opettajien ja tyytymättömien nuorten väliset ristiriidat ovat olleet tuoreeltaan otsikoissa, joten elokuvan aihekenttä ei ole mitenkään vanhentunut. Elokuvan ratkaisumallit voivat olla sentimentaalisia ja kaunisteltuja, mutta juuri tämä optimistisuus ja onnistunut näyttelijätyö ovat elokuvan valtteja. Poitierin hahmosta tulee sekä myyttinen että aidosti inhimillinen henkilö, joka tuo lämpöä koko elokuvaan.

Vastahakoiset ei siis ole aivan realistinen, mutta se on varsin hurmaava aikansa koulukuvaus. Siitä tulikin valmistumisvuotensa suuria yllätyshittejä. Vaikka tuotantoyhtiö ei osannut markkinoida elokuvaa ja kritiikit olivat melko negatiivisia, yleisö piti näkemästään ja mainosti elokuvaa keskuudessaan niin, että se nousi yleisömäärissä vuoden kärkikymmenikköön.

Nuorten näyttelijöiden joukosta on mainittava Barbaraa esittävä pop-tähti Lulu, jonka esittämä tunnusmelodia nousi listaykköseksi Yhdysvalloissa, sekä opettajaan rakastuvaa Pamelaa esittävä Judy Geeson ja luokan kovanaama Christian Roberts.

(Esittelyn kirjoitti Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Vastahakoiset (To Sir, with Love), Britannia 1967. O: James Clavell. N: Sidney Poitier, Judy Geeson, Lulu, Christian Roberts.

Suosittele60 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Menolippu Mombasaan (12)

Hannu Tuomaisen elämänmakuinen elokuva kertoo kahden nuoren syöpäpotilaan ystävyydestä ja kesäisestä karkumatkasta kohti poikien viimeisiä unelmia. Pääosissa Joonas Saartamo ja Antti Tarvainen.

Rosso (12)

Italialainen palkkamurhaaja Giancarlo Rosso saapuu Suomeen etsimään Marjaa, menettämäänsä rakkautta. Mika Kaurismäen ohjaaman road movien pääosissa ovat Kari Väänänen ja Martti Syrjä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook