YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: 1960-luvun nuoriso

Julkaistu tiistaina 26.03.2013 1 kommenttia 72 suositusta

Koululaiset ja nuoret – sorrettu kansanosa!

tiistai 2.4. klo 21.55

Teeman elävän arkiston huhtikuu on omistettu nuorisolle ja nuorisokulttuurille eri aikakausina. Paketissa nähdään nuorisoa ja nuortenohjelmia 1960-luvulta 1990-luvulle, koululaisista vaihtoehtonuoriin ja juppeihin.

Nuorisoteeman ensimmäinen, 1960-luvun nuorisolle omistettu paketti esittelee 1960-luvun nuorison elämää ja haasteita kolmessa ohjelmassa. Hermoprässi (1963) on lyhytelokuva, joka nostaa esiin sorretun kansanryhmän, koululaiset ja kysyy mihin muuhun ammattikuntaan kohdistetaan niin paljon erilaisia menestys- ja suorituspaineita kuin koululaisiin? Ohjelma kertoo koululaisten liikarasituksesta ja energian tuhlauksesta lukuvuoden aikana sekä lasten kesälomien käyttämisestä ansiotyöhön ja peräänkuuluttaa samalla koululaisten oikeutta siedettävään kohteluun.

Fennada-Juniorin Yleisradiolle tuottamassa Nuorisomme (1965) -ohjelmassa fokus on nuorison ongelmissa. Aiheena ovat mm. jatkuva kiire, yletön tupakointi, alkoholin juominen nykyaikaisen itsemääräämisoikeuden ilmentymänä, jengiytyminen ja rähinöinti, liian tiukat farmarit, sekä erilaiset harrastukset.

Paketin viimeinen ohjelma Eikan pumppu (1967) kertoo vuonna 1965 Helsingissä Eino Leinon patsaan ympärille Esplanadin puistossa syntyneestä nuorisojengistä, jota alettiin kutsua Eikan pumpuksi. Puistossa hengaileva porukka sai paljon huomiota sen vaatiessa itselleen kokoontumistiloja ja bändeille esiintymistiloja. Eikan pumppulaiset olivat myös luomassa katusoittokulttuuria musisoimalla julkisilla paikoilla. Tyylillisesti he halusivat erottua massasta; pojilla oli pitkät tukat ja korvarenkaat. Heistä monet olivat myös poliittisesti aktiiveja ja jengi herätti kapinamielellään myös poliittisten puolueiden huomiota. Eikan pumpusta tuli yksi aikansa kuuluisimmista nuorisojengeistä Suomessa.

Lisää Elävässä arkistossa:

Ongelmanuoria ja nuorisojärjestöjä

Lisätietoa ohjelmasta

Hermoprässi (1963)
(1963) Ohjelma koululaisten liikarasituksesta ja energian tuhlauksesta lukuvuoden aikana sekä
lasten kesälomien käyttämisestä ansiotyöhön. MV.

Nuorisomme (1965)
(1965) Ohjelmassa käsitellään nuorisoon liittyvien ongelmien syitä ja ilmenemistapoja. Aiheena
mm. liian tiukat farmarit, kiire, tupakointi, alkoholi sekä erilaiset harrastukset. MV.

Eikan pumppu (1965)
(1967) Ohjelma vuonna 1965 Eino Leinon patsaan ympärille syntyneestä nuorisojengistä. Mitkä
ovat jengin syntyyn vaikuttaneet syyt, ja mitä jengi on saavuttanut? MV.

Löydä lisää:

nuoriso, 1960-luku, jengit
Suosittele72 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Punahilkka (16)

Kristiina Halkola näyttelee pääosaa Timo Bergholmin vuonna 1968 ohjaamassa elokuvassa. Anja karkaa koulukodista ja joutuu vastakkain todellisen elämän kanssa. Vapaa yhteiskunta uhkaa valua sormien lävitse.

Eedenistä itään (12)

John Steinbeckin klassikkoromaaniin perustuva elokuva isänsä rakkaudesta kilpailevista veljeksistä. Elia Kazanin ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään James Dean läpimurtoroolissaan.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Opiskelua on häirinnyt usein se, että on alkanut ajatella muita asioita. Itse olen kerran ollut sairaalahoidossa liiasta työstä aiheutuneen liikarasituksen takia.

Toista ohjelmaa katsoessani muistui mieleeni 60-luvun laulunpätkä: Romantiikka, se ei sovi jätkälle.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook