YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Pro arte utili 2

Julkaistu keskiviikkona 17.10.2012 1 kommenttia 66 suositusta

Tekstiilitaidetta arkisista raitapaidoista juhlaviin kirkkotekstiileihin.

tiistai 23.10. klo 21.55

Teeman Elävässä arkistossa jatkuu Kirsti Petäjäniemen sarja Pro arte utili. Toisessa paketissa nähdään jälleen neljä jaksoa, tällä kertaa esillä ovat tekstiilitaiteilijat.

Jaksossa Raita ja paita nähdään työnsä ääressä Annika Rimala (s. 1936), jonka kuuluisin teos ovat Marimekon Tasaraita-paidat 1960-luvulta. Rimala on suunnitellut paljon muutakin niin Marimekolle kuin omalle merkilleen.

Paperinarusta ja pellavasta tunnettu Ritva Puotila (s. 1935) nähdään jaksossa Shakkiruutu. Puotilan nykyinen yritys Woodnotes on perustettu vuonna 1987.

Valkea kyyhky -jaksossa seurataan Dora Jungin (1906–1980) suunnittelemien kankaiden ja kirkkotekstiilien valmistusta ja käyttöä. Kesällä kuvattu ohjelma nähtiin televisiossa ensimmäisen kerran 27.12.1980, kahdeksan päivää Jungin kuoleman jälkeen

Metritavaraa-jakso esittelee Li Englundin (1908–1993), joka tuli tunnetuksi Artekille tekemistään tekstiili- ja tapettimalleista. Ohjelmassa seurataan kankaanvärjäystä taidevärjäämössä.

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Pro arte utili 3

Pro arte utili -sarjan kolmas kokonaisuus tutustuu suomalaisiin muotoilun opettajiin ja opiskelijoihin. Lisäksi nähdään henkilökuvat hopeaseppä Bertel Gardbergistä ja tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärvestä.

Elävä arkisto: Pro arte utili 4

Pro arte utili -sarjan viimeinen jakso on pyhitetty neljälle eri materiaalin ja erilaisten muotojen parissa työskentelevälle muotoilijalle.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Kaksi jaksoa ehdin katsoa. Raita ja paita ei liity mitenkään vankilaan, mutta tiedän, että varsinkaan pimeässä ei näe raitojen kulkusuuntaa. Shakkiruutuja muistan pidetyn aikoinaan suorastaan makeana asuna jopa sarjakuvissa. Tuossa jaksossa kuului myös laulua, mutten itse tunnistanut sitä. Vasta lopputeksteistä huomasin, että laulaja oli Anneli Asplund, jonka tunnen hyvin.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook