YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Pro arte utili 4

Julkaistu perjantaina 19.10.2012 1 kommenttia 62 suositusta

tiistai 4.12. klo 21.50

Pro arte utili -sarjan viimeinen jakso on pyhitetty neljälle eri materiaalin ja erilaisten muotojen parissa työskentelevälle muotoilijalle. Vuonna 1981 ilmestyneen sarjan on toimittanut Kirsti Petäjäniemi.

Satu Arabiasta -jakso kertoo keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundströmistä (s. 1938), joka yhdistää Arabian tehtailla työskennellessään sadunkerronnan keramiikkalaattojen aiheisiin. Professorin arvonimen vuonna 1994 saanut Liukko-Sundström suunnittelee edelleen Arabialle ja on lisäksi tehnyt lastenkirjoja.

Vuodesta 1970 alkaen teollisena muotoilijana työskennellyt Jorma Vennola (s. 1943) muistetaan lisäksi muun muassa lasimuotoilustaan. Sarjan Toinen samanlainen -jakso seuraa Vennolan suunnittelemien käyttölasien valmistusta.

Moduli-jakso on omistettu palkitulle sisustusarkkitehti Pirkko Stenrosille. Stenros kertoo jaksossa moduliajattelusta Muuramen huonekalujen suunnittelussa.

Muotoilija ja korusuunnittelija Saara Hopea (1925-1984) ehti työskennellä muun muassa Nuutajärven lasitehtaalla sekä perheensä kultasepänliikkeen taiteellisena johtajana. Pro arte utili -sarjan jakso Hopeakoru seuraa Hopean suunnitteleman korun tietä luonnoksesta valmiiksi saakka.

Suosittele62 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Minulla ei ole design-himoa, mutta hyllyssäni on teos Heljän lempeitä satuja. Siitä muistin sadun lempeistä eläimistä. Arabian muistan pienestä asti, koska 90-luvun alussa käytin vielä wc-pönttöäkin, joka oli kyseisen tehtaan tuote vetimineen. Vennolan Jormasta en ole kuullut, mutta lasimuotoilusta tuli mieleen lasinpuhallus, jonka vanhempani tunsi silloin, kun Taideteollinen korkeakoulu oli vielä itsenäinen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook