YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto Savonlinnassa

Julkaistu tiistaina 29.05.2012 0 kommenttia 135 suositusta

Itä-Suomen kesäkaupunki houkuttelee oopperasta ja historiasta kiinnostuneita Olavinlinnaan – mutta kun oopperan nousu 1970-luvulla alkoi, joutui työväestön puukaupunginosa Miekkoniemi purkutuomion alle.

tiistai 3.7. klo 22.00

1400-luvulta peräisin oleva Olavinlinna ja sen ympärille noussut Savonlinnan kaupunki kuuluvat kotimaan matkakohteiden kärkeen. Jatkosodan aikana syntyneessä lyhytelokuvassa Pyhän Olavin linnasta kalakukkojen kaupunkiin (1943) esitellään Savonlinnaa, ja suositellaan saman rengasmatkan yhteyteen piipahtamista vesiteitse Kuopiossa. Kesäisin Savonlinna elää nykyisinkin turismista, ja lisää matkustavaisia houkuttelevat Oopperajuhlat, joita Savonlinnassa on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1967 alkaen.

Oopperajuhlat pidettiin Savonlinnassa ensi kerran jo sata vuotta sitten, kesällä 1912, jolloin oopperalaulajatar Aino Ackté järjesti juhlat Olavinlinnassa. Linnan jylhä miljöö ja eksoottinen juhla olivat menestys, ja Ackté järjesti juhlat neljänä kesänä 1910-luvulla. Juhlissa esitettiin joka vuosi kotimainen ooppera, eli lähes kaikki siihen asti Suomessa sävelletyt oopperat. Vuonna 1917 Venäjän vallankumous ja Suomen sisällissota panivat pisteen oopperajuhlien kehitykselle. Myös järjestysvastuun kantanut Aino Ackté kärsi henkilökohtaisen konkurssin.

Juhlat järjestettiin kerran vuonna 1930, mutta säännöllinen oopperatoiminta virisi uudelleen vasta vuonna 1967. Vanhan linnan vetovoima oopperanäyttämönä oli säilynyt, ja lyhyessä ajassa Savonlinnan Oopperajuhlista kasvoi yksimaamme suurimmista klassisen musiikin tapahtumista. Vuoden 1973 August Everdingin legendaarinen ohjaus Taikahuilusta oli juhlien jymymenestys ja nimikkoklassikko, jota esitettiin Olavinlinnassa peräti 16 vuotta peräkkäin – ja sen jälkeenkin teos on lämmitetty säännöllisin väliajoin. oopperajuhlien historiasta kerrotaan juhlien 80-vuotishistoriikissa Ainosta Aidaan v. 1912-1992.

Samaan aikaan kun oopperajuhlat alkoivat vetää Savonlinnaan ns. parempaa väkeä, kaavoitettiin Olavinlinnaa vastapäätä oleva Miekkoniemen puutaloalue kerrostaloille. Miekkoniemi oli noussut Savonlinnan kylkeen talo kerrallaan 1800-luvun lopulta lähtien. Alueesta tuli työväestön kotiseutu, jossa rakennuspiirustusten perään ei huudeltu. Vuonna 1932 miekkoniemeläisistä tuli kaupunkilaisia, kun kaupungin rajat laajenivat. Samalla Miekkoniemelle tuli maantie ja siltayhteyksiä kaupungin puolelle parannettiin. Alue säilyi kuitenkin epämääräisenä, hiukan pelottavana ja levottomana, kotipolttoisen viinan ja paheiden paikkana.

Ohjelmassa Miekkoniemi – Savonlinnan Pispala (1973) haastatellaan puutalojen asukkaita, kuunnellaan heidän muistojaan ja tarinointiaan. Muutaman vuoden sisällä suurin osa taloista purettiin, ja tilalle nousi moderneja omakotitaloja ja liiketiloja.

Lisää Elävässä arkistossa:

Savonlinnaan vie tie jos toinenkin

Lisätietoa ohjelmasta

Pyhän Olavin linnasta kalakukkojen kaupunkiin (1943) Lyhytelokuva Olavinlinnasta ja Kuopioon johtavasta sisävesireitistä.

Miekkoniemi – Savonlinnan Pispala (1973) Dokumentti puutalojen asukkaista kaupungin laitamilla, ennen vanhan purkamista ja uuden rakentamista Miekkoniemessä Savonlinnassa.

Ainosta Aidaan v. 1912-1992 (1993) Dokumentti tarkastelee Savonlinnan Oopperajuhlien historiaa, ja kysyy, onko ooppera juhlien myötä juurtunut savolaiseen mielenmaisemaan.

Suosittele135 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Savonlinnan oopperajuhlat 100 vuotta -juhlagaala

Oopperajuhlakausi aloitetaan suurella juhlagaalalla, jonka ohjelmisto kattaa Oopperajuhlien koko 100-vuotisen historian. Suorana Olavinlinnasta nähtävän gaalalähetyksen yhteydessä kuullaan haastatteluja ja tunnelmapaloja kulissien takaa sekä muistellaan Savonlinnan Oopperajuhlien historian vaiheita.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook