YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Siiri Angerkoski 110 v

Julkaistu tiistaina 12.06.2012 5 kommenttia 182 suositusta

Aliisa oli rakastetun luonnenäyttelijän jäähyväisrooli.

perjantai 24.8. klo 16.45

Siiri Angerkoski (21.8.1902-28.3.1971) oli kansan rakastama luonnenäyttelijä, joka teki elokuvissa ylivoimaisen topakan akan prototyypin. Hänen kaulimen kanssa heiluva Justiinansa on suomalaisille tuttuakin tutumpi pirttihirmun ikoni. Rakastetun elokuvakoomikon jäähyväisrooli Aliisa (1970) on yhä vavahduttava kuvaus kansaneläkkeen varassa kituuttavasta vanhuksesta.

Monelle katsojalle Pekka Puupää -elokuvat jäivätkin Angerkosken tunnetuimmaksi saavutukseksi, sillä hän työskenteli Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkaisena näyttelijänä koko studioelokuvien valtakauden ajan, vuosina 1938-1963. Elokuvarooleja kertyi yli sata. Justiinan ohella tunnetuin rooli oli Suomisen perheen taloudenhoitaja Hilda, josta huokui järjestyksen ja turvallisuuden ilmapiiri.

Nuori Siiri Palmu oli työväennäyttämöiden kasvatti, joka esiintyi Porin ja Rauman teattereissa 1920-luvulla. Vuonna 1932 hän avioitui Viipurin teatterissa tapaamansa Kaarlo Angerkosken kanssa, ja parista tuli lyömätön komediakaksikko Turun, Tampereen ja lopulta Helsingin näyttämöille. Pieniä elokuvarooleja osui tielle koko 1930-luvun ajan, ja vuonna 1938 aviopari kiinnitettiin kuukasipalkkaisiksi elokuvanäyttelijöiksi. 33-vuotias Kaarlo Angerkoski kuoli sydänkohtaukseen seuraavana vuonna.

Angerkosken filmiroolit olivat lähes poikkeuksetta taloudenhoitajia, päähenkilöiden äitejä tai koomisia seurapiirivieraita. Elokuvauran ohella hän teki kuitenkin koko ajan myös vierailuja teatterien lavoille, joissa roolit olivat monipuolisempia. Elokuvayhtiöiden konkurssin ja elokuvailmaisun muuttumisen myötä 1960-luvun alussa Siiri Angerkoski siirtyi monien muiden tavoin televisioon, mutta roolit olivat pienehköjä.

1960-luvun näkyvimmät roolit olivat Ylen Televisioteatterin näytelmässä Viipurilaisen iltapäivä (1965) ja MTV:n tv-sarjassa Tarinatalo (1966-1969). Taiteilijaeläkkeen Angerkoski sai vuonna 1969.

Kun ohjaaja Jukka Sipilä luki Aulikki Oksasen käsikirjoituksen tv-elokuvaan Aliisa, hän ajatteli ensimmäiseksi Siiri Angerkoskea. Angerkoski oli vanhentunut ja laihtunut kovasti 1960-luvun viimeisinä vuosina, ja Sipilä tiesi hänen potentiaalinsa myös vakavien roolien esittäjänä. Aliisa kertoo eläkkeelle jääneestä työläisnaisesta, jonka kansaneläke hädin tuskin riittää olemassaoloon.

Kun Aliisa esitettiin ensi kerran 18.11.1970, Angerkosken koruton ja arkinen tulkinta kosketti katsojia syvästi. Reilun neljän kuukauden kuluttua näyttelijä kuoli paksusuolen syöpään. Hän ei ehtinyt nauttia Aliisan osalle langenneesta suosiosta ja kunniasta: hänelle myönnettiin postuumisti Jussi-patsas, ja Aliisa sai sekä erikois-Jussin että Pohjoismaiden tv-näytelmäpalkinnon.

Viimeksi Aliisa on esitetty TV1:ssä kesällä 2004.

 

Lisätietoa ohjelmasta

Aliisa (1970) Ohjaus Jukka Sipilä, käsikirjoitus Aulikki Oksanen, musiikki Kaj Chydenius. Pääosissa Siiri Angerkoski, Selma Miettinen, Varma Lahtinen, Paavo Pentikäinen, Erkki Pajala, Anja Pohjola. Tuotanto: TV1 Televisioteatteri.

Suosittele182 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Jukka Kuoppamäki 70 v

1970-luvulla Jukka Kuoppamäki voitti Rostockin laulukilpailut jopa kahtena peräkkäisenä vuonna. Tänä vuonna juhlitaan iskelmälaulajan 70-vuotispäivää.

Elävä arkisto: Pentti Saarikoski 75 v

Runoilija Pentti Saarikoski oli monipuolinen kulttuuripersoona, kauhukakara ja poliittinen ajattelija, joka kasvoi legendaksi jo eläessään, ja vielä suuremmaksi kuoltuaan.

Kommentit

Anonyymi

Eikö Ylen tv-arkistossa ole mitään muuta ohjelmaa Siiri Angerkoskesta kuin Aliisa? Olisin halunnut nähdä enemmän.

Anonyymi

Mä luulin eka et siin oli MIck Jagger kuvassa.

siiri fani

Siiri Angerkoski oli upea näyttelijä.SuomiFilmin todellinen tähti.Kuukauspalkkalainen,jonka palkka ei häävi ollut.Esiintyi yli 100 roolissa,josta tämän viimeisenkin muistan, koskettavana.Upea suoritus ja upea Aliisa, hauska Justiina.
Jaggerit ja muut saavat kilpailla esiintymisissä ja roolisuorituksissa.
Hän oli NÄYTTELIJÄ ei mikään laulaja vaikka senkin hienosti osasi.

Atro Niiniluoto

Hyvä näyttelijä. Ikävää, ettei ehtinyt nähdä palkintojaan. Tupakointi oli ainoa asia, joka minua inhotti Aliisa-elokuvassa.

Anonyymi

Olipas mahtava teko uusia jälleen tämä hieno dokumentinomainen koskettava Aliisa!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook