YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Erään murhan anatomia

Julkaistu torstaina 29.09.2011 2 kommenttia 295 suositusta

sunnuntai 13.11. klo 18.00

Kino Klassikon oikeussalidraamojen sarjan aloittaa Otto Premingerin ohjaama genren tiheätunnelmainen klassikko pikkukaupungin lakimiehestä, joka puolustaa murhasta syytettyä upseeria. Pääosaa esittää James Stewart. Muissa tärkeissä rooleissa ovat George C. Scott, Lee Remick ja Ben Gazzara.

Elokuvan jazzmusiikin sävelsi Duke Ellington, joka vilahtaa itse myös elokuvassa pianoa soittamassa. Kuuluisan alkutekstijakson suunnitteli alan mestari Saul Bass.

Lisätietoa ohjelmasta

Erään murjan anatomia (Anatomy of a Murder), USA 1959. O: Otto Preminger. N: James Stewart, Lee Remick, George C. Scott, Ben Gazzara.

Suosittele295 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kaksi pisaraa viiniä

Alfred Hitchcockin ohjaama oikeussalijännäri, jossa asianajaja rakastuu aviomiehensä myrkyttämisestä syytettyyn naiseen. Pääosissa Gregory Peck, Alida Valli ja Charles Laughton.

Valamiesten ratkaisu

Tiheätunnelmainen oikeussalidraama, jossa vain yksi juryn jäsen uskoo murhasta syytetyn nuorukaisen viattomuuteen. Ohjaus Sidney Lumet, pääosassa Henry Fonda.

Kommentit

Anonyymi

Elokuvan alussa pisti korvaan kovasti suomalaisen kuuloisen baarinpitäjän nimi, Toivo. Tietääkö Yle Teeman toimitus tarkempia taustoja asiaan?

YLE Teema

Hyvä kysymys! Elokuvahankkija Vesa Nykänen vastasi näin:
Elokuvassa todellakin esiintyy baarinpitäjä Toivo, ja rooliluettelosta löytyy myös apulaisseriffi Sulo (jota kuitenkin näytteli norjalaissukuinen John Qualen). Mitään erityistä taustaa ei ole tiedossa, mutta on huomattava että Erään murhan anatomia on vahvasti "michiganilainen" elokuva - se sijoittuu Michiganiin, kuvattiin siellä, tarinan pohjana oleva tositapaus sijoittui sinne ja alkuperäisen romaanin kirjoittanut Robert Traver eli John D. Voelker oli michiganilainen. Ja kuten tunnettua, Michigan oli myös yksi vahvimpia suomalaissiirtolaisuuden kohteita. Nimet arvaten heijastavat tätä seikkaa, että Michiganissa suomalaisia nimiä saattaa tulla useinkin vastaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook