YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2013

Humiseva harju (7)

Julkaistu keskiviikkona 15.05.2013 0 kommenttia 56 suositusta

sunnuntai 5.1. klo 10.00

Kino Klassikko viettää kesän rakkauselokuvien parissa ja tarjoaa sekä suosituimpia romansseja että lajin unohdettuja helmiä. Kesäsarjan aloittaa William Wylerin vuonna 1939 ohjaama ja klassisimpana pidetty elokuvatulkinta Emily Brontën romaanista Humiseva harju (Wuthering Heights). Heathcliffin ja Cathyn rakkaustarinaan keskittyvän elokuvan pääosissa nähdään Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven ja Flora Robson.

Yorkshiren nummille 1800-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa maalaisisäntä Earnshaw palaa kaupunkimatkalta Humisevan harjun tilalle mukanaan Liverpoolin kaduilta löytynyt pikkupoika Heathcliff. Talon tytär Cathy tykästyy tulokkaaseen, mutta isännän oma poika Hindley inhoaa uutta renkipoikaa. Aikuisempana Cathy kiinnostuu naapurin varakkaasta herrasmiespojasta, joka on varsinkin seurapiireissä aivan toista maata kuin köyhä ja orpo Heathcliff.

Laadukas ja hyvin näytelty elokuva luo selkein ja vahvoin vedoin kuvaa englantilaisesta luokkayhteiskunnasta, jossa naisen paikka on tarkoin määrätty. Tragedian uhka leijuu kohtalokkaasti ilmassa jo ensi minuuteista lähtien, eikä rakkaus tunnu löytävän vastakaikua vaikka sitä niin moni tarjoaa. Gregg Tolandin hieno, Oscar-palkittu kuvaus luo tunnelmallisesti studioon Yorkshiren nummet ja kartanot.

Lisätietoa ohjelmasta

Humiseva harju (Wuthering Heights), USA 1939. O: William Wyler. N: Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven.

Suosittele56 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Päivien kimallus (S)

Ikivihreän tunnussävelmän sisältävä romanttinen elokuva amerikkalaisen lehtimiehen ja euraasialaisen naislääkärin rakkaudesta 1940-50-lukujen vaihteen Hongkongissa. Pääosissa William Holden ja Jennifer Jones.

The Sound of Music (S)

1930-luvun Itävaltaan sijoittuva, viidella Oscarilla palkittu menestysmusikaali kertoo leskiupseerin seitsemän kurittoman lapsen hoitajaksi ryhtyvästä laulavasta nunnasta.  Pääosissa Julie Andrews ja Christopher Plummer.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook