YLE Teema

 

Kesäkino 2013

Iskelmäprinssi (S)

Julkaistu keskiviikkona 12.06.2013 0 kommenttia 66 suositusta

lauantai 3.8. klo 22.23

Juha Tapanisen ohjaama Iskelmäprinssi on häpeämättömän nostalginen musiikkielokuva täynnä nuorta lempeä, iskelmäkilpailuja ja 60-luvun alun ajankuvaa. Vuonna 1991 ensi-iltansa saanut elokuva kertoo iskelmätähtien kultakaudesta. Tanssilavoilla väännettiin tangoa, Umberto Marcato ja Paul Anka villitsivät suomalaisfaneja, ja Eläintarhan ajoissa leivottiin ensimmäisiä suomalaisia rallikuninkaita.

Pääosassa on iskelmämusiikki, mutta siinä sivussa seurataan neljän pikkupaikkakunnalla asuvan nuoren elämää, rakkautta ja suuria haaveita. Rami haluaa rallikuskiksi. Martti haaveilee omasta tanssiorkesterista, Bambi osallistuu laulukilpailuun ja Sini käy kaupungissa mannekiinikoulua.

Mainoselokuvien tekijänä menestynyt, musiikkia opiskellut Juha Tapaninen (s. 1948) teki ainoan pitkän elokuvansa kunnianosoitukseksi vanhoille kotimaisille iskelmäelokuville ja suomalaiselle iskelmäkulttuurille ylipäätään. Lehdistötiedotteessa elokuvasta sanottiin muun muassa näin: ”Nuori veri, ralli, kaupungin valot, maanteiden tangot ja tanssilavat sekoittuvat pehmeäksi nostalgiaksi. Iskelmäprinssi jatkaa siitä mihin iskelmäkarusellit jäivät."

Pääosia näyttelivät virolaisen Modern Fox -lauluyhtyeen solistina toiminut Mart Sander, teatterikoululainen Tarmo Ruubel, maskeeraajana toiminut Saija Hakola ja Topi Sorsakosken yhtyeen tanssityttö-taustalaulaja Tiina Isohanni. Sivuosissa nähtiin vanhoja iskelmätähtiä meiltä ja muualta kuten Paul Anka, Umberto Marcato, Onni Gideon, Pirkko Mannola ja Kai Lind.

Käsikirjoitusta olivat Tapanisen lisäksi tekemässä Harri Rinne ja Jukka Alihanka.

Jussi-palkinnot elokuva toi Werner Bros. -yhtyeelle kollektiivisesti miessivuosasta, Juha Tapaniselle musiikista ja Risto Karhulalle lavastuksesta.

Lisätietoa ohjelmasta

Iskelmäprinssi, Suomi 1991. Ohjaus: Juha Tapaninen. Pääosissa: Mart Sander, Saija Hakola, Tarmo Ruubel ja Tiina Isohanni. Tuotanto Tulta Tuotanto Oy.

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pohjan tähteet (S)

Alle lujaa! Värillinen, irtonainen Spede-komedia elokuvanteosta kesäisessä Suomessa sekä ohjaaja Paavali Pohjan, Merjun ja Igorin välisestä kolmiodraamasta. Pääosissa Vesa-Matti Loiri, Arja Saijonmaa, Ville-Veikko Salminen ja Simo Salminen.

Varjoja paratiisissa (S)

Aki Kaurismäen työläistrilogian ensimmäinen osa kertoo roskakuskin ja Valintatalon kassan rakkaustarinan. Vähäeleisen mestariteoksen pääosissa ovat Matti Pellonpää ja Kati Outinen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook